U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stemming
Moeten chauffeurs gecompenseerd worden voor de hoge brandstofprijzen?

Shell

Britse vervoersorganisatie

ANWB

Opec-top

Opec

GroenLinks

Centrum Energie-onderzoek


Waarschuwing van Venezolaanse voorzitter van Opec

'Wereld stevent af op nieuwe oliecrisis'

Door een onzer redacteuren
WENEN, 12 SEPT. "We naderen een crisis van grote afmetingen, omdat de olieproductiecapaciteit haar grenzen bereikt." Dat zei gisteren de Venezolaanse olieminister, Ali Rodriguez-Araque, tegen de BBC in Wenen. Venezuela is momenteel fungerend voorzitter van de Opec, het oliekartel dat dit weekeinde in Wenen tot een productieverhoging van 800.000 vaten per dag besloot.

Hoe groot de reservecapaciteit van de Opec precies is, weet niemand, omdat er geen betrouwbare statistieken over bestaan. Zo goed als analisten vraagtekens zetten bij het lijstje productieverhogingen dat elk Opec-land (Irak uitgezonderd) voor zijn rekening neemt om de markt per 1 oktober van 800.000 vaten extra te voorzien. Alleen Saoedi- Arabië beschikt over substantiële reservecapaciteit.

Aan het gisteren door de Opec gepubliceerde lijstje wordt dan ook weinig waarde gehecht. Bovendien is van de toegezegde productieverhoging het grootste deel al werkelijkheid - de Saoedische kroonprins Abdulla heeft vorige week aan president Clinton onthuld dat Saoedi-Arabië in feite al 600.000 vaten olie extra per dag produceert. En van deze productieverhoging weet niemand welk deel daarvan het land voor eigen consumptie verbruikt en welk deel de wereldmarkt bereikt, zegt Leonidas P. Drollas, olie-analist van het Centre for Global Energy Studies in Londen. Gisteren vroeg een journalist van de BBC aan de Iraanse olieminister, Namdar Zangeneh, of diens land nog genoeg reservecapaciteit had om aan een eventuele nieuwe productieverhoging door de Opec mee te doen. "Ja", luidde het antwoord. Maar er wordt gezegd dat Iran tegen de grens van zijn productiecapaciteit produceert. Is dat waar?, vroeg de journalist. "Nee", zei de minister, "wacht u maar af."

Later zei de minister tegen deze krant: "We produceren nu op volle capaciteit. De productiecapciteit is uiteraard beperkt. En als door een strenge winter in de VS een recessie uitbreekt? "Dan verhogen we [Opec] de productie." Venezuela, wiens olieminister gisteren in Wenen het woord 'crisis' gebruikte, behoort tot de Opec-landen die daadwerkelijk tegen de grens van zijn capaciteit produceren. Volgens Robert Mabro, directeur van het Oxford Institute for Energy Studies, heeft Venezuela door verwaarlozing van zijn oliebronnen de afgelopen jaren 700. 000 vaten per dag aan productiecapaciteit verloren.

De crisis waarover Ali Rodriguez-Araque gisteren sprak kan dan ook slaan op zijn eigen land, menen waarnemers. Sommige Opec-landen, waaronder Venezuela, vrezen dat te veel productieverhogingen door Opec de olieprijzen doen instorten.


Zie ook:

'Benzineprijs in Nederland hoogst' (7 september 2000)
Blokkades in Frankrijk gaan door (9 september 2000)
Westen terughoudend over extra olieproductie Opec
(10 september 2000)
Dure olie (11 september 2000)
Brandstofprotesten groeien in omvang (11 september 2000)

NRC Webpagina's
12 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad