U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stemming
Moeten chauffeurs gecompenseerd worden voor de hoge brandstofprijzen?

Shell

Britse vervoersorganisatie

ANWB

Opec-top

Opec


Truckers blokkeren opnieuw snelwegen


DRIEBERGEN, 12 SEPT. Boze vrachtwagenchauffeurs hebben vanochtend opnieuw spontane acties gevoerd op de Nederlandse snelwegen uit protest tegen de hoge dieselprijzen. Op tal van drukke rijkswegen wierpen ze met hun trucks blokkades op.

Op de ringweg rond Amsterdam zorgden circa zestig protesterende taxichauffeurs voor kilometerslange files. De demonstrerende vrachtwagenchauffeurs blokkeerden onder meer een uur lang de Velsertunnel en de Beneluxtunnel. Ook op de A28 ter hoogte van Nieuwleusen en Harderwijk en op de A79 bij verkeersknooppunt Lindenholt hielden truckers het verkeer tegen. Vanaf tien uur blokkeerde een aantal vrachtwagens het verkeer in beide richtingen op de A6 tussen Joure en Emmeloord en op de A50 (Arnhem-Emmeloord) ter hoogte van Apeldoorn. Tegen het middaguur blokkeerden truckers de brug over de Merwede bij Gorinchem (A27). Volgens het Traffic Information Center (TIC) in Driebergen leidden de blokkades niet tot veel langere files dan gebruikelijk. De meeste acties duurden twintig minuten tot hooguit een uur. De gemiddelde filelengte was drie tot vier kilometer per geblokkeerde weg.

De brancheorganisaties steunen de spontane acties niet, maar hebben er wel begrip voor. Volgens voorzitter K. de Waardt van de Verenigde Eigen Rijders Nederland roept de overheid de wilde acties over zichzelf af. "Ze is niet bereid tot overleg en verwijst ons naar de oliemaatschappijen. Bovendien is de dieselprijs weer omhoog gegaan. Dat is natuurlijk niet zo handig." Voor vanmiddag was een overleg gepland tussen Transport en Logistiek Nederland (TLN), het Koninklijk Nederlands Wegvervoer (KNV) en de VERN. Daarin zou worden gesproken over de huidige situatie en de plannen voor een georganiseerde actie op vrijdag.

In België is nog altijd de binnenstad van Brussel geblokkeerd door Waalse vrachtwagenchauffeurs. Sinds vanochtend zijn er blokkades bijgekomen op enkele andere kruispunten. Verder zijn ook drie oliedepots bij Luik, Doornik en Feluy door kleine aantallen vrachtwagens afgeschermd. Ook toegangswegen naar Luik zijn afgegrendeld. De actievoerders hebben aangekondigd dat ze de stad volledig zullen blokkeren. In Nijvel ten zuiden van Brussel hebben boze truckers een industrieterrein afgegrendeld. De Waalse actievoerders zeggen met hun acties door te willen gaan tot vrijdag. Dan is overleg gepland met verkeersminister Durant. (ANP)


Zie ook:

'Benzineprijs in Nederland hoogst' (7 september 2000)
Blokkades in Frankrijk gaan door (9 september 2000)
Westen terughoudend over extra olieproductie Opec
(10 september 2000)
Dure olie (11 september 2000)
Brandstofprotesten groeien in omvang (11 september 2000)

NRC Webpagina's
12 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad