U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Franse vissers heffen blokkade Kanaaltunnel op

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 1 SEPT. Franse vrachtrijders en boeren hebben vanochtend blokkades opgeworpen bij Bordeaux en Valence. Zij protesteren, in navolging van de Franse vissers, tegen de sterk gestegen brandstofprijzen. De vissers hebben na overleg met de regering inmiddels besloten de havenblokkades op te heffen.

De leiders van de protesterende Franse vissers hebben gisteren na lang overleg overeenstemming bereikt met de Franse regering. Minister Jean Glavany van Landbouw en Visserij zegde toe dat de dieselprijs voor vissers, die bijna 2,30 francs bedraagt, wordt gecompenseerd door verlaging van de sociale lasten en de havengelden. De vissers kunnen hierdoor netto rekenen op een prijs van 1,30 francs voor een liter diesel. Omgerekend is dat ongeveer 43 cent.

Met het akkoord is een einde gekomen aan de drie dagen durende blokkade van bijna alle havens in Frankrijk. Gisteren breidden de vissers hun acties uit tot de terminal voor personenauto's van de Kanaaltunnel. Daardoor lag bijna al het vervoer van vracht en personen van Frankrijk naar Groot-Brittannië en Corsica stil. Tienduizend Britse toeristen zaten vast. Op de toegangsweg naar de havenstad Dover stonden in de nacht van woensdag op donderdag zo'n 800 vrachtwagens te wachten. Ook andere Britse havensteden als Folkestone, Plymouth en Portsmouth ondervonden hinder van de acties. Met het opheffen van de havenblokkades is het protest in Frankrijk tegen de sterk opgelopen dieselprijs nog niet voorbij. Bij Bordeaux zijn gisteren de eerste blokkades verschenen door Franse vrachtrijders en boeren. Bij Valence blokkeren boze boeren een grote opslagplaats van olie. Ook taxichauffeurs hebben gedreigd mee te doen aan het protest. Zij willen vandaag alle grote Franse steden blokkeren. De vrachtrijders van de Federatie voor Wegtransport FNTR beraden zich over een grote landelijke actie.

Zij eisen maatregelen van de Franse regering om de gestegen brandstofprijzen te compenseren. Door de forse stijging van de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt is de prijs van diesel in Frankrijk het afgelopen jaar met 5O procent gestegen.

Eerder dit jaar gingen transportondernemers in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Noorwegen al over tot blokkadeacties als protest tegen de dure diesel. Ook in Nederland hebben de prijsstijgingen tot grote problemen geleid bij de vissers en de transportbedrijven. ,,Er is veel onrust'', zegt een woordvoerster van de werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). ,,De rendementen voor dit jaar zien er heel slecht uit. We maken ons zorgen over het voortbestaan van een groot aantal van onze leden.''

In Nederland beperken de acties tegen de dure brandstofprijzen - een stijging van ongeveer 40 procent sinds 1 januari 1999 - zich tot verzoeken bij de overheid om steun. Maar zowel een voorstel voor verlaging van de accijns als het voorstel om een 'wiebeltax' in te voeren die de prijs van brandstof moet stabiliseren, is met weinig enthousiasme ontvangen door de regering. Daarnaast lopen er onderzoeken naar mogelijke prijsafspraken van de oliemaatschappijen.

NRC Webpagina's
1 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad