U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse verkiezingen

'Clinton-moeheid' onder Amerikanen plaagt Al Gore

Door onze redacteur FRANK VERMEULEN
DEN HAAG / WASHINGTON, 25 AUG. Amerikanen vinden het tijd voor een nieuwe wind. Ze lijden aan ‘Clinton-moeheid', zo blijkt uit opinie-onderzoek van het Amerikaanse televiestation NBC en de zakenkrant Wall Street Journal. Dat is nadelig voor presidentskandidaat Al Gore, die hierdoor niet lijkt te profiteren van de vuistregel voor Amerikaanse presidentsverkiezingen dat de kandidaat die in verband kan worden gebracht met een economische hoogconjunctuur al bijna heeft gewonnen.

Vandaar dat vice-predident Al Gore op dit moment in zijn verkiezingstoespraken daar voortdurend op hamert: wilt u dat het goed blijft gaan met Amerika, stem op mij. Zo bezien lijkt de verkiezing van Gore een gelopen race. Maar de Amerikaanse opinie-onderzoeker Peter D. Hart heeft slecht nieuws voor Gore en zijn team.

Tijdens een video-conferentie in de Amerikaanse ambassade in Den Haag afgelopen week betoogde Hart dat het een vergissing zou zijn de komende verkiezingen op 7 november te beschouwen als een referendum over de economie. Hart, die voor NBC-Wall Street Journal de gevoelens peilt van de Amerikaanse kiezers, wees erop dat hoewel een ruime meerderheid van de kiezers tevreden is over de bloeiende Amerikaanse economie, niettemin ruim een derde van de ondervraagden vindt dat het land als geheel op het verkeerde spoor zit.

Verandering hangt in de lucht. En dat is het gevoel dat de Republikeinse campagne probeert aan te wakkeren door in te spelen op de ‘Clinton-moeheid'. Een kleine meerderheid van 47 tegen 46 procent vindt dat het na acht jaar Clinton-Gore tijd is voor een nieuwe wind. Maar onder zwevende kiezers is dat gevoel nog sterker: 49 procent wil verandering tegen 37 procent van de ondervraagden die door willen gaan met Democraten in het Witte Huis omdat de economie sterk is en het land niet betrokken is bij een oorlog. En de verkiezingen gaan juist om de stemmen van die zwevende of onafhankelijke kiezers.

Meer nieuws om 16.00 uur

NRC Webpagina's
25 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad