U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Rapport CBS

Geboortegolf in Nederland houdt aan

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 24 AUG. De geboortegolf houdt aan. Werden er vorig jaar voor het eerst sinds 1972 meer dan 200.000 kinderen geboren in Nederland, in de eerste helft van dit jaar ligt het aantal geboorten nog eens vierduizend boven dat van de eerste helft van vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. Als de trend van de afgelopen maanden doorzet verwacht het CBS dit jaar tussen de 205.000 en 210.000 geboorten. Het aantal geboorten stijgt al sinds 1997.

De stijging sinds 1997 komt voor het grootste deel voor rekening van eerste en tweede kinderen. Een consequentie daarvan is dat het aantal vrouwen dat kinderloos blijft minder snel zal toenemen dan het CBS verwachtte. Er blijft wel sprake van een toename. Hoewel de procentuele stijging van het aantal vierde en verdere kinderen groot is, gaat het in absolute aantallen om een kleine groep. Het CBS verwacht dan ook geen toename van het aantal grote gezinnen.

De geboortegolf van de afgelopen jaren wordt in het algemeen in verband gebracht met de gunstige economische omstandigheden. Het consumentenvertrouwen is al jaren aanhoudend hoog. Dat betekent dat veel mensen het een gunstige tijd vinden om belangrijke dingen aan te schaffen. En dus ook om kinderen te krijgen, zo blijkt. Overigens is niet te verwachten dat het grote aantal geboorten nog lang aanhoudt. Dat komt doordat het aantal vrouwen in de leeftijd van kinderen krijgen de komende jaren drastisch zal afnemen: het effect van de ‘pilknik', die in Nederland rond 1970 viel.

De geboortegolf zadelt op korte termijn vooral het basisonderwijs op met een probleem. Het aantal kinderen voor groep 1 zal de komende vier jaar met meer dan tienduizend toenemen. Dit vergt honderden extra leerkrachten.

Meer nieuws volgt om 16.00 uur

NRC Webpagina's
23 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad