U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
KREZIP

Krezip blijft nuchter onder hitsucces


De popgroep Krezip uit Tilburg treedt eind deze maand voor de tweede keer op tijdens het Lowlands popfestival. De leeftijden van de vijf leden variëren van 16 tot 20 jaar. "Op begrafenissen wordt Krezip ook gedraaid. Blijkbaar geeft onze muziek mensen troost."

Door MARTIJN MEIJER

TILBURG, 15 AUG. Tilburg is hard bezig om de popstad van Nederland te worden. Tilburg? "Juist omdat het hier een beetje saai is, gaan mensen zelf iets bedenken", zegt Jacqueline Govaert (17), zangeres van Krezip. Ze hebben in Tilburg een Rockacademie, een Muzikantenwinkel, de concertzaal 013 en er schijnen zo'n vijfhonderd bandjes actief te zijn. Krezip heeft in de afgelopen maanden enorme succesen geboekt: zowel de debuut-cd Nothing Less als de single I would stay staan op nummer één in de hitlijsten. Er zijn al zo'n 160.000 exemplaren van de cd verkocht, een cijfer van Marco Borsato-achtige hoogte.

Krezip werd drie jaar geleden opgericht en bestaat uit drie meisjes en twee jongens, de leeftijden variërend van 16 tot 20 jaar: Jacqueline Govaert (zang, piano), Annelies Kuijsters (zang, gitaar), Anne Govaert (gitaar), Joost van Haaren (bas) en Thijs Romeijn (drums). Hun muziek is stevig en melodieus, wordt wel omschreven als 'punky pop', en kent ook ballads, zoals I would stay, waarbij Jacqueline Govaert zichzelf op de piano begeleidt. Opvallend is haar krachtige zang, die bijzonder mooi klinkt in combinatie met de stem van gitariste Annelies Kuijsters.

Krezip zal eind augustus voor de tweede maal optreden op het popfestival Lowlands. Nog maar vier jaar geleden keek Jacqueline Govaert naar de live-registratie van K's Choice op Pinkpop en besloot dat ze eens op dat podium zou staan. Afgelopen juni stond Krezip er, als jongste band uit de 31-jarige geschiedenis van het festival. Pinkpop was een hoogtepunt voor de band en voor het publiek: de verkoop van de cd schoot daarna omhoog, ook omdat het optreden werd uitgezonden op televisie.

,,Van tevoren waren we heel erg zenuwachtig'', zegt Annelies (17). ,,Als je dan op het podium staat is dat weg''. Jacqueline: ,,We waren iets te zenuwachtig. Het was een piekervaring, maar het was geen supergoed optreden. Het podium was zo groot dat je de gitaren en de bas gescheiden van elkaar klonken. Dat is heel anders spelen. De week na Pinkpop was ik heel chagrijnig, ik zag de goede dingen niet meer. Nu weet ik dat het optreden ons veel heeft gebracht. Goed, het was voor ons niet perfect, maar voor veel mensen was het wel perfect.''

De meisjes en jongens van Krezip zijn geen sterren maar scholieren. Jacqueline zit op de Rockacademie, een vierjarige hbo-opleiding die muzikanten ook andere vaardigheden bijbrengt, technische en zakelijke. De drummer en bassist beginnen na de vakantie aan hun eerste jaar op de academie. Anne en Annelies moeten 5 havo nog doorlopen.

De band ziet het feit dat ze nog op school zitten niet als een belemmering. Annelies: ,,Het is wel zwaar, zeker in een studioperiode. Maar het is wel relativerend om nog iets anders te doen naast Krezip. Je komt weer eens andere mensen tegen.'' Voorlopig treden ze alleen in het weekend op, in Nederland en België. Jacqueline: ,,We zijn nog jong, als wij nu al à la Britney Spears de wereld over zouden reizen... Niet dat ik ervan uitga dat wij dat succes zullen behalen, maar ik weet niet of je daar nu blij van wordt en waarom zou je het dan doen?''

Het enthousiasme dat Krezip uistraalt is echt: de band is niet bedacht door een platenmaatschappij (pas een half jaar geleden tekenden ze een contract bij Warner Music), maar ontstaan uit een vriendenclub die graag muziek wilde maken.

Ze werden overdonderd door hun eigen succes, zeggen ze, maar blijven er nuchter onder. Jacqueline: ,,Iedereen vraagt aan ons: Hoe gaat het nou met jullie? Alsof het rot zou zijn dat er zoveel leuke dingen gebeuren. Het is wel wennen dat mensen je om een handtekening vragen. Ik probeer er verder zo min mogelijk aan te denken.'' Annelies: ,,Het is alsof we een nieuw leven hebben.'' Jacqueline: ,,Als je op een festival speelt dan hoor je wel eens uit het publiek: 'oh, dat is dat shitbandje van TMF'. Daar moet je gewoon, eh...'' Annelies: ,,Schijt aan hebben.'' Jacqueline: ,,Ja, het is belangrijk om aan veel dingen schijt te hebben. Bijvoorbeeld als je op tv hoort dat we alle optredens hebben afgezegd omdat het slecht gaat met mijn stem, of dat ik zwanger ben. Dat is allemaal niet waar. We zijn gewoon onszelf, en als ze ons niet leuk vinden dan kunnen we daar niks aan doen.'' Annelies: ,,Dat moet je echt goed in je hoofd hebben, want je kunt wel onzeker worden als iemand in het gastenboek van de website schrijft hoe slecht we zijn en hoe belachelijk het is dat meisjes in een band durven te gaan. De eerste keer schrik je daarvan, nu maak ik me er niet meer druk om.''

Jacqueline schrijft de muziek en de teksten, al 'pielend aan de piano', zoals ze zegt. De liedjes gaan over wat haar persoonlijk raakt, en dat kan liefdesverdriet zijn maar ook kindermisbruik in Aziatische landen (het nummer Protection). Spreken de teksten de fans aan? Jacqueline: ,,Ik merk het wel de laatste tijd. Ik krijg hele mooie brieven, over dat het uit is met een vriendje, ook over serieuzere dingen, en dat ze veel aan een bepaalde tekst hebben gehad. Op begrafenissen wordt Krezip ook gedraaid. In de krant stond dat ze I would stay gedraaid hadden op de schoolherdenking voor de vermoorde Maartje Pieck. Dan komt het opeens wel heel dichtbij. Onze muziek geeft mensen blijkbaar troost. Ik heb ook bepaalde liedjes die ik luister als ik me rot voel. Soms ga ik me er nog rotter door voelen, maar er zijn ook liedjes waardoor je denkt: ik krijg er toch weer zin in. Ik hoop dat ik dat een beetje kan bieden.''

Krezip staat zondag 27 augustus om 16.15 op Lowlands (uitverkocht). Website Krezip: www.krezip.com.

NRC Webpagina's
15 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad