U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Startpagina Noordoostpolder

Ministerie van Justitie


Loco-burgemeester Noordoostpolder

Gemeente zoekt huis dat past bij criminelen

Door een onzer redacteuren
EMMELOORD, 11 AUG. De gemeente Noordoostpolder wil ex-gedetineerden onderbrengen in 'passende buurten' om te voorkomen dat zij te maken krijgen met eigenrichting door bewoners. De gemeente, de politie Flevoland, Woningbouwvereniging Noordoostpolder en Reclassering Nederland gaan daartoe samenwerken bij het zoeken naar woningen voor ex-gedetineerden.

"Zij zullen letten op de aard van het misdrijf en de geschiedens van een buurt", zegt loco-burgemeester T. Bij de Vaate-de Jong. "Wij hebben hier bijvoorbeeld iemand gehad die in korte tijd veertig auto's en caravans in brand heeft gestoken. Als er dan net een brand is geweest in een buurt, is het niet gewenst zo iemand daar een woning toe te wijzen."

Burgers die eigen rechter spelen doen dat veelal tegen zedendelinquenten. De laatste jaren waren er incidenten in onder meer Urk, Ochten en de wijk Ypenburg bij Den Haag. De discussie over de huisvesting van zedendelinquenten laaide ook op na de moord op de zevenjarige Chanel Naomi in Assen. De dader, al eens veroordeeld voor verkrachting, was na zijn vrijlating gaan wonen bij een speelplaats. Volgens Bij de Vaate is de maatregel in Noordoostpolder niet speciaal gericht op zedendelinquenten. Burgemeester Van Rappard nam het initiatief toen bewoners van het dorp Kraggenburg in opstand dreigden te komen tegen een man die had vastgezeten wegens inbraak.

Het ministerie van Justitie keurt de aanpak goed omdat geen sprake is van dwang, wat in strijd zou zijn met de grondwet. "Het is op vrijwillige basis", aldus een woordvoerder. "Als de ex-gedetineerde al een huis heeft, gaat hij gewoon naar dat huis terug. Alleen als hij zelf hulp vraagt aan de reclassering, zal die op zoek gaan naar een woning. Als die dan een afspraak maakt met de gemeente over een geschikte plaats, is dat prima."

'Hetzes voorkomen'


De gemeente Noordoostpolder wil ex-criminelen onderbrengen in passende buurten om eigenrichting door bewoners te voorkomen.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 11 AUG. In de gemeente Noordoostpolder gaan politie, reclassering, gemeente en woningbouwvereniging ex-gedetineerden helpen bij het zoeken naar een huis. Volgens loco-burgemeester T. bij de Vaate- de Jong gaat het om het voorkomen van hetzes.

Wat is de aanleiding voor deze maatregel?

"Het feit dat in een van onze dorpen een ex-gedetineerde kwam te wonen die was veroordeeld wegens inbraak. Hij ging brutaal en geïsoleerd gedrag vertonen en zich dingen toeëigenen die niet van hem waren. Toen dreigden mensen in de buurt het recht in eigen hand te nemen. Het werd hem onmogelijk gemaakt om daar te wonen."

Hoe is dat afgelopen?

"Dat weet ik niet. Het is mij niet bekend of hij daar nog woont."

Hoe komen ex-gedetineerden aan een woning?

"Dat wordt ook nu al begeleid door de reclassering. Die zoekt samen met een woningbouwvereniging een woning uit en dan worden burgemeester en politie geïnformeerd dat daar een ex-gedetineerde woont. Wij hebben gezegd: Het is beter als je van te voren mét gemeente en politie gaat kijken waar ze zo goed mogelijk de kans krijgen om terug te keren in de maatschappij."

En dan krijgt de ex-gedetineerde een advies?

"Die krijgt een woning toegewezen. Dat is nu ook al zo. Voortaan is dat een woning waar over nagedacht is. Dat is het verschil."

Worden de bewoners ook betrokken bij het overleg?

"Nee. De politie en de gemeente kennen de geschiedenis van een buurt. Die kunnen inschatten of iemand daar een kans maakt."

Bij welke misdrijven zal dit beleid worden toegepast?

"Het gaat om ex-gedetineerden. We houden ons er niet mee bezig wat ze precies hebben gedaan. Maar u kunt zich voorstellen: Een pedoseksueel die een woning krijgt toegewezen naast een speelplaats, zoals in Assen is gebeurd, dat is niet goed."

Wat maakt een buurt wel geschikt voor een pedoseksueel?

"Dat weet ik niet, ik ben geen maatschappelijk werkster. De reclassering geeft daar een oordeel over. Die zal zeggen: 'In zo en zo een buurt zou zo iemand een goede kans maken."'

Streeft u naar een spreidingsbeleid voor pedofielen?

"Nee. Het gaat om ex-gedetineerden in het algemeen. Pedofielen staan op dit moment erg in de belangstelling, maar onze burgemeester is hier al eind 1999 mee begonnen. We proberen juist zulke hetzes te voorkomen.

NRC Webpagina's
11 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad