U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Profiel Extreem-rechts

Een 'normale' week in Duitsland


In Duitsland neemt de zorg toe over rechtsradicaal geweld. Vrijwel elke dag worden er nieuwe incidenten gemeld. De oogst van afgelopen week.

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD

BERLIJN, 7 AUG. Zwarten worden achtervolgd, een Indiër wordt in de trein gemolesteerd, joodse graven worden met hakenkruisen besmeurd, Nederlandse studenten worden in geslagen. Een 'normale' week in Duitsland.

Zaterdag 29 juli

Eisenach (Thüringen): Vier rechtsradicale jongeren vallen twee mannen uit Togo en Soedan aan, slaan ze en jagen ze door de stad. De daders worden opgepakt. Lichtenow (Brandenburg): 15 extreem-rechtse jongeren schreeuwen in een tentenkamp bij Lichtenow vijandige leuzen tegen buitenlanders. De politie pakt de jongeren op en neemt vlaggen met hakenkruisen in beslag. Warnemünde (Meckelenburg-Voorpommeren): Er vallen drie gewonden bij een knokpartij tussen rechtsradicale Oost-Duitsers en de bemanning van het jacht Norwegian Dream.

Zondag 30 juli

Potsdam (Brandenburg): In een tram wordt een zwarte door drie dronken rechts-radicalen aangevallen. Het slachtoffer vlucht. München (Beieren): Een groep van 30 skinheads valt in de S-Bahn een Aziaat aan. Een passagier waarschuwt de politie met z'n mobiele telefoon. Tien skinheads worden opgepakt.

Maandag 31 juli

Leipzig (Saksen): Rechtsradicalen besmeuren auto's en muren met hakenkruisen en neonazistische leuzen. Schade: 15.000 mark. Chemnitz (Saksen): Zeven Duitse jongeren vallen een Irakees gezin aan. De zeven jaar oude baby wordt in het gezicht gewond omdat een van de jongeren de kinderwagen omvertrekt. De jongeren worden opgepakt.

Dinsdag 1 augustus

Potsdam (Brandenburg): De joodse gemeenschap meldt dat onbekenden anti-semitische leuzen op een van hun onderwijsinstellingen hebben geschilderd. Berlijn: De politie zet een landelijke klopjacht in naar een 24-jarige skinhead ('White Power'), die samen met drie vrienden een 51-jarige dakloze heeft doodgetrapt. Döbeln (Saksen): Drie dronken Duitsers bedreigen een groep Sinti met pistolen. Twee daders worden gearresteerd. Een van hen vlucht.

Woensdag 2 augustus

Bielefeld (Noordrijn-Westfalen): Op een station slaat een bijna 2 meter lange skinhead een gekleurde 13-jarige scholier en een 15-jarige Roemeen met de vuist in het gezicht. De werkloze metaalarbeider wordt opgepakt. Eisenach (Thüringen): Tien rechtsradicalen worden opgepakt omdat ze Sieg Heil hebben geroepen. Essen (Noordrijn- Westfalen): Een steen zo groot als een vuist, waaraan een briefje met nazi-leuzen hangt, wordt door de slaapkamerruit gegooid van een Marokkaans gezin. Niemand raakt gewond.

Donderdag 3 augustus

Leipzig (Saksen): In een trein van Leipzig naar Torgau slaan vijf rechtsradicalen tussen 17 en 21 jaar een Indiër in elkaar. De mannen worden gearresteerd. Döbeln (Saksen): Vier rechtsradicalen van 20 tot 24 jaar worden tot verschillende jaren celstraf veroordeeld omdat ze een ravage hebben aangericht in een jongerenclub en twee agenten verwondden. Pöhl (Saksen): Zeven neonazi's richten vernielingen aan op een camping. Ze worden opgepakt. Mönchengladbach (Noordrijn-Westfalen): Skinheads bedreigen asielzoekers met ijzeren stangen. Twee dagen eerder had de groep twee asielzoekers uit Sierra Leone achtervolgd. Drie skins worden opgepakt.

Vrijdag 4 augustus

Jena (Thüringen): Bij een tramhalte worden twee Nederlandse studenten van 22 en 23 jaar door skinheads aangevallen, die Sieg Heil roepen. Ze lopen lichte verwondingen op. Wismar (Meckelenburg-Voorpommeren): Een rechtsradicale jongere gooit een brandbom in de kelder van een crèche, waarvan hij vermoedt dat er daklozen wonen. De crèche stond leeg. De dader wordt opgepakt. Rostock (Meckelenburg-Voorpommeren): 36 rechtsradicalen vallen een stand aan van de beweging 'Jongeren tegen extreem-rechts'. Er ontstaat een knokpartij. De politie pakt 29 mannen en 7 vrouwen op. Eisenach (Thüringen): De politie zet negen rechtsradicalen een nacht in de cel, omdat ze gedreigd hebben een demonstratie tegen racisme te verstoren. De leider is een bekend NPD-lid. Bernkastel (Rijnland-Palts): Twee mannen worden bij het schilderen van hakenkruisen en SS-runentekens betrapt en door voorbijgangers vastgehouden tot de politie arriveert.

Zaterdag 5 augustus

Deggendorf (Beieren): Een groep neonazi's slaat een 21-jarige Duitser in elkaar vanwege zijn mediterrane uiterlijk. Ook twee vrienden raken zwaar gewond. De neonazi's ontkomen. Weimar (Thüringen): De politie pakt 100 rechtsradicalen op, die op weg waren naar een demonstratie in Bad Berka. De rechter had de demonstratie verboden. Eisenach (Thüringen): De politie pakt 100 rechtsradicale jongeren op die aan de verboden demonstratie in Bad Berka willen meedoen. Tostedt (Nedersaksen): 400 agenten en 50 leden van de mobiele eenheid worden ingezet bij een demonstratie van 250 rechtsradicale Jonge Nationaaldemocraten, de jongerenorganisatie van de NPD. Lössnitz (Saksen): De politie heft een bijeenkomst op van 100 rechtsradicalen, die daarvoor geen toestemmingen hadden. Rockenhausen (Rijnland-Palts): Joodse grafstenen worden door onbekenden besmeurd met hakenkruisen en SS-tekens. Freilassing (Beieren): De politie verbiedt een demonstratie van rechtsradicalen. Düsseldorf (Noordrijn-Westfalen): Een demonstratie van 2.000 burgers tegen rechtsradicaal geweld voert langs het S-Bahnhof waar op 27 juli een bom ontplofte in een groep reizigers, onder wie zes joden. Daders nog onbekend.

'Gepland protest NPD provocatie'

Door onze correspondent
BERLIJN, 7 AUG. De aankondiging van de rechtsradicale NPD om bij de Brandenburger Tor in Berlijn een demonstratie te organiseren tegen het Holocaust-monument heeft in Duitsland een golf van protesten losgemaakt.

Vakbonden, politieke partijen en studenten hebben de demonstratie een "pure provocatie" genoemd, waarbij de Brandenburger Tor wordt misbruikt.

Bonden en partijen kondigden tegendemonstraties aan om de NPD- bijeenkomst te verhinderen. De demonstratie, die de NPD zaterdag aankondigde, zal plaatsvinden op 27 januari 2001 - uitgerekend de dag waarop de bevrijding van de gevangenen van het concentratiekamp Auschwitz wordt herdacht. Het Holocaust-monument is vlakbij de Brandenburger Tor gepland, tussen het hotel Adlon en Potsdamer Platz.

"Het is onbegrijpelijk dat terwijl alle delen van onze samenleving zich zorgen maken over het groeiende rechtsradicalisme, er tegelijkertijd onbeschaamde aanvallen op onze grondwet door extreem-rechts in het hart van de Duitse hoofdstad worden gebagatelliseerd", zei de Berlijnse minister van Binnenlandse Zaken, Eckhart Werthebach (CDU). Hij kondigde gisteren aan te onderzoeken of de NPD-demonstratie kan worden voorkomen.

Eerder dit jaar leidde een demonstratie op 29 januari van de NPD bij de Brandenburger Tor al tot hevige protesten. Maar het lukte niet met de wet in de hand de demonstratie te verbieden. De NPD, een van de drie extreem-rechtse partijen in Duitsland, wordt beschouwd als belangrijke vergaarbak van neonazistische groepen, die verantwoordelijk zijn voor de golf van geweld de afgelopen jaren tegen buitenlanders en 'andersdenkenden'.

De politievakbond eist een demonstratieverbod voor het hele terein rondom de Rijksdag inclusief de Brandenburger Tor ('Bannmeile'). "Deze mensen marcheren uitgerekend bij de Brandenburger Tor, het vrijheidssymbool. Dat is ondenkbaar", zei Gerhard Vogler, voorzitter van de politievakbonden. Maar de regeringspartijen SPD en Groenen wijzen een algeheel demonstratieverbod rondom de Rijksdag af.

Paul Spiegel, voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, heeft opgeroepen tot een brede maatschappelijke alliantie van kunstenaars, politici en kerken tegen extreem-rechts. "Wat ik mis is een schok die door de hele maatschappij gaat", zei Spiegel.

NRC Webpagina's
7 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad