U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S c h a k e l s
Window on Korea

Zuid-Korea

Korean Central News Agency of the Democratic People's Republic of Korea

Noord/Zuid nieuws


Heropening spoorlijn

Korea's intensiveren contacten


SEOUL, 31 JULI. Noord- en Zuid- Korea hebben besloten hun verbindingskantoren in de grensplaats Panmunjom te heropenen. Ook zal in de toekomst weer goederenverkeer per spoor mogelijk zijn tussen noord en zuid.

Deze twee concrete stappen van toenadering zijn vanochtend bekendgemaakt na afloop van besprekingen op ministerieel niveau tussen de beide Korea's in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De aangekondigde maatregelen zijn een vervolg op de ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, afgelopen juni in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Deze top leverde een doorbraak op in de richting van normalisering van de betrekkingen tussen beide Korea's, die van 1950 tot
1953 met elkaar in oorlog waren en officieel nog steeds geen vrede hebben gesloten

De Noord-Koreaanse delegatieleider, Jon Kum Jin, zei vanochtend, na afloop van de drie dagen durende onderhandelingen, dat "we hebben bewezen dat we een grote stap voorwaarts kunnen zetten als we onze krachten en wijsheid bundelen". De Zuid-Koreaanse onderhandelaar, Park Jae-kyu, zei dat zijn regering "haar uiterste best zal doen door te gaan met het realiseren van historische overeenkomsten". Overigens werd niet, zoals Zuid-Korea had gehoopt, gesproken over militaire en veiligheidszaken. Volgens Zuid-Koreaanse functionarissen komen die gevoelige onderwerpen in een volgende ronde aan de orde.

Het op stalinistische wijze bestuurde Noord-Korea heeft zich de afgelopen decennia van de buitenwereld afgesloten, maar zoekt, onder invloed van grote economische problemen en aangemoedigd door het zogeheten 'zonneschijnbeleid' van de Zuid-Koreaanse president Kim, nu toenadering. De officiële verbindingskantoren in Panmunjom, de enige plek van contact op de strengbewaakte grens tussen de beide Korea's, werden vier jaar geleden gesloten wegens oplopende spanningen. Op 15 augustus, de dag dat de Korea's het einde van de Japanse bezetting in 1945 herdenken, zullen de kantoren weer worden bemand om een permanente dialoog tussen Seoul en Pyongyang op gang te brengen. Sinds de deling van Noord- en Zuid-Korea in 1945 is de spoorlijn tussen Seoul en de Noord-Koreaanse stad Shinuiji, aan de grens met China, niet meer gebruikt. Zuid-Korea hoopt via deze lijn, die loopt via Pyongyang, goederen te kunnen vervoeren naar Europa door de verbinding via Chinees grondgebied te laten aansluiten op de trans-Siberische spoorlijn.

Rond de herdenkingsdatum van 15 augustus zullen ook Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse burgers de grens over mogen om familieleden te bezoeken. Uit beide landen mogen elk honderd personen aan dit beperkte uitwisselingsprogramma deelnemen, zo is al eerder bekendgemaakt. De laatste keer dat uitwisseling plaatsvond, was in 1985. Seoul overweegt bovendien het gemakkelijker te maken voor in Japan wonende Koreanen om Zuid-Korea te bezoeken. Japan telt een gemeenschap van naar schatting 180.000 Koreanen die vriendschapsbanden onderhouden met Pyongyang. (AP)


Zie ook:

Doorbraak op top van beide Korea's(14 juni 2000)
Ontmoeting leiders van beide Korea's (13 juni 2000)
De Korea's (11 april 2000)
Top-overleg Noord- en Zuid-Korea (10 april 2000)
Voedselnood dwingt N-Korea tot opening (10 april 2000)

NRC Webpagina's
31 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad