U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Zuid-Korea Window on Korea

Zuid-Korea

Korean Central News Agency of the Democratic People's Republic of Korea

Noord/Zuid nieuws


Akkoord over ontspanning

Doorbraak op top van beide Korea's

Door onze correspondent HANS VAN DER LUGT
SEOUL, 14 JUNI. De leiders van Noord- en Zuid-Korea heb ben vandaag op hun top in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang overeenstemming bereikt over ontspanning, familiehereniging en economische samenwerking.

Dit heeft de Zuid-Koreaanse vice-minister voor Hereniging, Yang Young- shik, in Seoul meegedeeld als resultaat van de topontmoeting die rond het middaguur nog steeds voortduurde. Later vandaag zouden in Pyongyang akkoorden worden getekend waarin de nieuwe afspraken tussen de beide Korea's zijn vastgelegd.

De minister zei vanmiddag een "verdere toenadering van meningen" te verwachten in de "open en vrije discussie" tussen de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung en de leider van Noord-Korea, Kim Jong-il. Deze was "positief in de gesprekken en pakte de problemen rationeel aan", aldus woordvoerder Yang. De twee leiders hebben vanochtend in Pyongyang bijna tweeëneenhalf uur gesproken zonder aanwezigheid van anderen. Na een pauze van twintig minuten werd het gesprek voortgezet.

Over de concrete resultaten van de top werd de afgelopen dagen volop gegist, maar sinds de aankomst van president Kim Dae-jung gisteren in Pyongyang nam bij waarnemers het optimisme over een goede afloop toe. Kim Jong-il zei gisteren: "De wereld kijkt naar ons. Het is de vraag waarom president Kim naar het noorden is gekomen en waarom ik dat heb geaccepteerd. We moeten daar de komende dagen een antwoord op geven." De Zuid-Koreaanse woordvoerder in Seoul wilde vanochtend niet zeggen of er überhaupt een slotcommuniqué komt. Omdat Noord-Korea slechts een kleine groep Zuid-Koreaanse journalisten heeft toegelaten, loopt alle berichtgeving traag via Seoul.

De reis van Kim Dae-jung naar het vijandelijke noorden heeft een grote golf van emotie losgemaakt in Korea. De twee Korea's leven al vijftig jaar in staat van oorlog met elkaar en de huidige top is de eerste ontmoeting ooit tussen de leiders van de twee landen. Kim Jong-il noemde de komst van Kim Dae-jung naar het hol van de leeuw in het noorden "moedig'. Kim Dae-jung heeft sinds zijn aantreden twee jaar geleden actief aangestuurd op ontspanning en toenadering tussen de twee. Maar nadat de eerste verwondering over was, restte vandaag de vraag wat het concrete resultaat zou worden.

Kim Jong-il blijkt zich zeer bewust te zijn van de internationale media- aandacht die zijn land nu plotseling krijgt. Vandaag bleek ten tweede male dat hij uitgebreid de Zuid-Koreaanse televisie volgt, iets dat de gewone bevolking in het hermetisch gesloten land niet is toegestaan.

'De top is al een succes'

"Ik keek naar Zuid-Koreaanse televisie en het lijkt erop dat de Zuid-Koreanen deze top verwelkomen en er vele interpretaties aan geven", zei Kim Jong-il bij het begroeten van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung voor hun ontmoeting vandaag. Kim Jong-il maakte ook een opmerking over de internationale pers: "Sommige Europeanen zeggen dat ik in afzondering leef, maar ik ben in China en Indonesië geweest. Nu met de komst van Kim Dae-jung ben ik blijkbaar uit mijn kluizenaarschap getreden. Mijn dank daarvoor." De publieke verschijningen van de glimlachende Kim Jong-il zijn door analisten al geduid als een poging van Kim Jong-il zijn buitenlandse imago op te vijzelen. Ook al zegt hij geen kluizenaar te zijn, zijn recente bezoek aan China was het eerste buitenlandse bezoek in zeventien jaar. De Zuid-Koreaanse televisie registreert elk beeld dat ze krijgt van het buurland waar ze normaal niet naar binnen mag. Zo was zelfs een politieagente in Pyongyang nieuwswaardig die als een perfecte robot op een kruispunt het verkeer stond te regelen dat er niet was. Vanmorgen bezochten Kim Dae-jung en zijn vrouw het 'Mangyongdae Studenten en Kinderen Paleis'. In Pyongyang zei hoogleraar Moon Jung-in, lid van de 130 man sterke Zuid-Koreaanse delegatie, vandaag: "Het belangrijkste aspect van deze top is het creëren van vertrouwen. Met alleen de ontvangst van gisteren is het dus al een succes."


Zie ook:

Ontmoeting leiders van beide Korea's (13 juni 2000)
De Korea's (11 april 2000)
Top-overleg Noord- en Zuid-Korea (10 april 2000)
Voedselnood dwingt N-Korea tot opening (10 april 2000)

NRC Webpagina's
14 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad