U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Lenny go home

DIRK LIMBURG
Een grote forse neger in een rode bikini met een boeket veren in zijn kont. Het was de dracht van de Engelse komiek Lenny Henry tijdens een van de liefdadigheidsuitzendingen van Comic Relief, waarin Britse humoristen geld inzamelen voor goede doelen.

Henry is een van de drijvende krachten achter deze jaarlijkse actie met de rode clownsneusjes. Van Lenny Henry laat Net5 vanavond een theateroptreden als solokomiek zien. Het is een in Birmingham opgenomen show uit 1991, hetzelfde jaar waarin hij terugkeerde van zijn korte en mislukte filmcarrière. De Disneystudio kende hem van onder andere de sketchserie Three of a Kind (1981) met Tracey Ullman en de Lenny Henry Show (1987) en zag in hem een Britse Eddie Murphy. Hij speelde de hoofdrol in True Identity, geen slechte film maar een flop in de bioscoop en zijn contract werd ontbonden. Zijn doorbraak beleefde Lenny Henry als Gareth Blackstock, de opgewonden chefkok van een restaurant met twee Michelinsterren. Van de sitcom Chef! (1993-1996) zijn twintig afleveringen gemaakt en vooral die van de eerste twee seizoenen zijn vaak briljant. Tegenwoordig is Henry 'mainstream' en presenteert hij voor het publieksnet BBC1 een showprogramma als Lenny Goes to Town (1998). Ook speelt hij de hoofdrol in Hope and Glory (1999), een serieuze dramaserie over een school. In Lenny Henry Go Home doet hij wat de titel opdraagt. Het programma begint met een korte reportage in de straten van zijn geboorteplaats Birmingham. "Daar staat mijn school, hier had ik mijn eerste baantje", enzovoort. Ben jij Lenny Henry, vraagt een meisje, kun je me een handtekening van Dawn French bezorgen (Lenny is getrouwd met haar). Iemand die beweert dat hij Lenny's oudste fan is en uniek videomateriaal van hem heeft, blijkt een vroegere bewaker in een kledingzaak. Zijn roem is betrekkelijk.

Het optreden zelf laat Henry regelmatig op zijn best zien. Een zeer ruimvallend oranje pak accentueert zijn grove motoriek. De stemmetjes van zijn Jamaicaanse ouders weet hij fraai te imiteren, maar het is vooral wanneer hij tijdens een verhaal plotseling zijn stem laat accelereren en de woorden vele tonen hoger bijna uit de bocht laat vliegen dat het talent van Henry zichtbaar wordt. Net als in de tv- serie Chef! is hij op zijn best als de woede hem verzwelgd.

Lenny Henry Go Home, Net5, 22.55-23.50u.

NRC Webpagina's
31 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad