U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Aviation Safety Network

Air France

British Airways

Deilmann Cruises

Concorde


113 doden na brand in motor

Concorde stort neer bij Parijs

Door onze correspondent
GONESSE, 26 JULI. Voor het eerst in het 31-jarige bestaan van het vliegtuigtype is gisteren bij Parijs een Concorde neergestort, de trots van de Franse en Britse luchtvaart. Alle 109 inzittenden kwamen om het leven, evenals vier mensen in het hotel waarop het vliegtuig amper twee minuten na vertrek neerkwam. Het toestel was met enkele tientallen minuten vertraging vertrokken van de luchthaven Charles de Gaulle, na een ingreep van technici aan een motor.

Tientallen getuigen zagen hoe het vliegtuig gisteren even voor vijf uur neerstortte op een houten hotel-restaurant in Gonesse, een dorp aan de rand van Parijs. Het toestel van Air France sleepte al bij het opstijgen een meterslang vuurspoor achter zich aan, won geen hoogte en maakte eenmaal in de lucht direct een scherp bocht, waarna het neerstortte.

Van de 100 verongelukte passagiers zijn 96 Duitsers, twee Denen, een Amerikaan en een Oostenrijker. De vier slachtoffers op de grond bevonden zich in het hotel-restaurant Hotelissimo, een houten gebouw dat grotendeels werd verwoest door de ramp. Vierenveertig lichamen waren aan het einde van de morgen geborgen. Er zijn vijf gewonden.

De Duitse slachtoffers waren voornamelijk toeristen, de meesten ouder dan zestig jaar, die op weg waren naar een cruiseschip in New York.

Onder de getuigen van de crash bevond zich naar eigen zeggen de directeur van Air France, Jean-Cyril Spinetta. Hij bevestigde dat brand in een van de vier motoren waarschijnlijk de oorzaak is van de ramp. Volgens Air France houdt het ongeluk geen verband met de haarscheurtjes die enkele dagen geleden onder de vleugel van het vliegtuig werden ontdekt. Vanmorgen zei een woordvoerder dat technici vlak voor het vertrek van het vliegtuig hadden gewerkt aan een van de motoren. Hij kon niet zeggen of de ingreep, die op verzoek van de bemanning plaats had en ongeveer tien minuten duurde, verband hield met het ongeluk.

De Franse minister van Transport, Jean-Claude Gayssot, heeft alle vluchten van de vijf overblijvende Concordes van Air France geschorst totdat de beide zwarte dozen van het verongelukte vliegtuig zijn onderzocht. Ze zijn enkele uren na het ongeluk beschadigd teruggevonden. Binnen drie dagen moet uit het onderzoek blijken hoe de brand is ontstaan. Gayssot gelastte gisteren ook een juridisch onderzoek, onder hoede van de Franse procureur-generaal. British Airways schorste gisteren de vluchten van de zeven Concordes die de luchtvaartmaatschappij bezit, maar hervatte de vluchten vanmorgen.

In een reactie op de vliegramp onderstreepte de Franse president Jacques Chirac gisteren ,,zijn hevige emotie''. Hij bezoekt Gonesse vandaag. Gisteren was premier Lionel Jospin al ter plaatse. De Duitse kanselier Gerhard Schröder betoonde zich ,,geschokt''. Hij verklaarde dat ,,Frankrijk en Duitsland één zijn in hun afschuw, rouw om de slachtoffers en meevoelen met hun families.''

De Amerikaanse president Clinton betuigde gisteren in Camp David zijn medeleven met de nabestaanden.

NRC Webpagina's
25 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad