U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Arbeidsbureaus


Schaarste bedreigt welvaart

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 JULI. Het aantal vacatures loopt in Nederland snel op. Arbeid is schaars geworden. Nieuwe banen komen er in overvloed bij, terwijl de werkloosheid het laagste peil in twintig jaar heeft bereikt.

In Nederland gaan uitbundige economische groei en uitbundige groei van de werkgelegenheid hand in hand. Van de 33 procent waarmee de welvaart in bijna tien jaar is toegenomen komt maar 13 procentpunt door de verhoging van de productiviteit. De rest komt doordat er meer gewerkt wordt.

Omdat de groei van de productiviteit laag blijft en de economische groei hoog, zal arbeid almaar schaarser worden en het aantal vacatures dat blijft openstaan almaar verder toenemen. Dat zal de groei om zeep helpen. Tenzij Nederland de bijna één miljoen mensen die met een klein zetje wel kunnen werken - arbeidsongeschikten, ouders zonder kinderopvang - dat kleine zetje geeft. Tot nu toe worden de meeste vacatures wel vervuld. De krapte op de arbeidsmarkt laat zich aflezen aan het aantal vacatures dat blijft openstaan - als in een omgekeerde stoelendans, met almaar meer stoelen die niet worden bezet. Eind vorig jaar waren dat er op één bepaald moment 168.000. Eén miljoen vacatures dit jaar, waarschuwde vorige maand een instantie (Arbeidsvoorziening Nederland). Maar die telde alleen de stoelen, niet de deelnemers aan de stoelendans.

NRC Webpagina's
25 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad