U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Veiling mobiele telefoonfrequenties

Tweede Kamer wil opheldering

Telecomveiling eindigt tumultueus

Door onze redacteuren
SCHEVENINGEN/DEN HAAG, 25 JULI. De telecom-veiling in het Scheveningse Kurhaus is gisteren op tumultueze wijze geëindigd. De veiling heeft de staat ongeveer 6 miljard gulden opgeleverd, veel minder dan verwacht.

De veiling van vergunningen voor de derde generatie mobiele telefonie kwam gistermiddag ten einde toen een van de partijen, telecombedrijf Versatel, zich terugtrok wegens een vermeende dreigbrief van concurrent Telfort. Telfort schermt daarin met juridische stappen als na de veiling zou blijken dat Versatel alleen maar had meegedaan om de prijzen voor de andere bieders op te drijven.

Versatel heeft gisterochtend het ministerie van Verkeer en Waterstaat verzocht om Telfort uit te sluiten van deelname aan de veiling. Het ministerie kwam na onderzoek van de vermeende dreigbrief tot de conclusie dat de brief niet in strijd was met het veilingreglement en wees de klacht af.

Het reglement stelt grenzen aan het contact dat de bieders onderling mogen hebben. Volgens staatssecretaris De Vries heeft Telfort zich aan de regels gehouden. De Vries noemde de veiling gisteren tijdens een persconferentie " ordelijk en succesvol".

Dutchtone en Ben overwegen een schadeclaim tegen de overheid. Die had volgens de telecombedrijven de veiling tijdelijk moeten stilzetten na het indienen van de klacht door Versatel. In plaats daarvan werd de veiling 's ochtends gewoon voortgezet. Pas toen de biedingen op de veiling in totaal met bijna 1 miljard gulden waren verhoogd, werden de deelnemers geïnformeerd over de ‘dreigbrief' en het afhaken van Versatel. ,,Ons is informatie achtergehouden'', zegt een woordvoerder van Ben. De overheid moet de rondes van maandagochtend ongeldig verklaren, vinden de telecombedrijven.

De opbrengst is lager uitgevallen dan financieel analisten hadden voorspeld. Zij hielden rekening met een opbrengst van zeven tien miljard gulden. In politieke kringen in Den Haag circuleerde een bedrag van 20 miljard gulden. De Vries toonde zich gisteren erg tevreden met de opbrengst. "We deden het niet om het geld, maar om tot een eerlijke verdeling van de frequenties te komen", aldus de staatssecretaris. De mobiele telefoniebedrijven KPN Mobile, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben hebben elk een vergunning bemachtigd. De vergunningen geven tot 2016 het recht om gebruik te maken van zogeheten UMTS-frequenties die internet en videobeelden op de mobiele telefoon mogelijk maken.

Verscheidene Tweede-Kamerfracties hebben gezegd opheldering te willen over het verloop van de veiling. Het CDA wil een kritische evaluatie van de veiling voordat dit verdelingsmechanisme eventueel opnieuw wordt gebruikt. VVD en D66 maken zich zorgen over de klacht van Versatel. Zij willen dat onderzocht wordt of de spelregels wel goed zijn nageleefd. GroenLinks vraagt zich af of de veiling wel zinvol was, aangezien er maar zes gegadigden waren voor vijf vergunningen

Libertel en KPN Mobile betalen elk ruim 1,5 miljard voor de vergunningen A en B. Dutchtone, Telfort en 3G Blue (een samenwerkingsverband van Ben en Deutsche Telekom) verwierven respectievelijk de vergunningen C, D en E, die een kleinere capaciteit hebben.

NRC Webpagina's
25 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad