U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Official website Real Madrid

Official website Barcelona

Real Federacion Española De Fútbol,
Spaanse voetbalbond

The Dutch Real Madrid Page


Barcelona raakt idool kwijt

Real koopt Figo voor een recordbedrag

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 JULI. De Portugese voetballer Luís Figo is voor een recordbedrag van ruim 10 miljard pesetas (136 miljoen gulden) door Real Madrid van aartsrivaal Barcelona gekocht. Figo, die ruim tien miljoen gulden per jaar gaat verdienen, tekende gisteren een zesjarig contract.

Met de komst van de 27-jarige Figo lost de nieuwe voorzitter van Real Madrid, Florentino Pérez, zijn verkiezingsbelofte in. De vorige week gekozen Pérez had de socios in ruil voor hun stem de komst van de Portugees beloofd. Wanneer de transfer niet door had kunnen gaan, zou Pérez persoonlijk garant staan voor alle seizoenskaarten van de aanhang.

Vol trots presenteerde Pérez gisteren samen met de beoogd ere- voorzitter en ex-Real-ster Alfredo Di Stéfano de duurste voetballer ter wereld aan het Madrileense publiek. "Ik hoop dat Figo in zijn nieuwe shirt dezelfde professionaliteit zal tonen als die we van hem gewend waren", zei Pérez. Figo zei te hopen in Madrid net zo gelukkig te worden als hij in Barcelona de afgelopen jaren was.

Figo, die in Madrid het shirt met nummer 10 krijgt, kon worden losgeweekt van Barcelona omdat Madrid bereid was om het contractueel vastgelegde transferbedrag te betalen. In Spanje heeft elke speler het recht van club te veranderen als het bedrag dat is opgenomen in het contract, wordt betaald. In het geval Figo was dat 136 miljoen gulden. In het nieuwe contract is dat verhoogd tot 400 miljoen gulden. Figo is de eerste speler in Spanje die zijn beeldrechten aan de club heeft afgestaan. Real Madrid denkt die rechten in het eerste jaar voor een bedrag van circa vijftig miljoen gulden te kunnen uitbaten. Tien procent daarvan is voor Figo zelf.

De nieuwe voorzitter van Barcelona, Joan Gaspart reageerde gisteren furieus na het vertrek van de Portugees "Ik zal dit niet vergeten. Ik wil niet dreigen, maar iemand die me dit aandoet, zal dat later nog te weten komen. Helaas kun je in het leven niet koorddansen zonder het risico van een val. Deze keer is Figo hard gevallen. Het contract dat hij heeft getekend, is een immorele verbintenis", zei Gaspart. Barcelona-speler Sergi noemde de overstap van Figo "de slechtste keus die hij kon maken".

Figo vindt echter dat Barcelona zijn vertrek aan zichzelf te wijten heeft. "De clubleiding communiceerde slecht. Ik heb mijn vertrek tot het laatste moment uitgesteld. De leiding van Barcelona wilde niet praten, zij dacht alleen aan de belangen van de club. Ik heb aan mijn eigen belangen gedacht. De bestuurders van Real maakten me duidelijk dat ze me graag wilden hebben. Dat hebben ze ook laten zien."

Figo werd in 1995 door de toenmalige Barcelona-trainer Johan Cruijff van Sporting Lissabon naar Catalonië gehaald als opvolger van de naar Real Madrid vertrokken Deen Michael Laudrup. De Portugees kende vijf succesvolle jaren bij Barcelona en groeide als vice-aanvoerder van het elftal uit tot publiekslieveling. In totaal speelde hij 172 wedstrijden in het shirt van Barcelona en maakte hij dertig doelpunten voor de Catalanen. De 'zwervende rechtsbuiten' speelde 52 keer in het nationale shirt van zijn land.

In het verleden speelden eerder onder anderen de voormalige Barcelona- spelers Duitser Bernd Schuster en Laudrup later voor Real Madrid. De Spanjaard Luís Enrique, de Roemeen Georghe Hagi en de Kroaat Roberto Prosinecki zijn voorbeelden van spelers die eerder voor Madrid actief waren alvorens ze in dienst traden van Barcelona.

NRC Webpagina's
25 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad