U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Biefstuk vs boekweit

JOEP HABETS
Op de hoek van de Binnen Dommerstraat aan de rand van de Amsterdamse Jordaan bakt Cor biefstuk en schol in zijn eethuis Moeders Pot. Aan de overkant werken Henk Jan en Sander in hun trendy restaurant Summum met Japanse boekweitnoedels, Chinese broccoli en lamskoteletjes. Ze moesten nog worden geboren toen Cor dertig jaar geleden zijn eerste gehaktballen bakte.

Eén straat, twee werelden, die door Annick Vroom in beeld zijn gebracht. De strak geconstrueerde en toch lichtvoetige documentaire De andere kant geeft een portret van de twee restaurants, de koks en de gasten, en daarmee van een veranderende stadswijk.

Tweeverdieners, die het Summum-publiek vormen, trekken de buurt binnen en ze voelen zich er thuis. Voor veel geld hebben ze een etage gekocht die ze voor veel geld hebben verbouwd. Maar ondanks de luxueuze keukens die zijn geïnstalleerd, spreekt de oude garde van verpaupering. In hun ogen holt de buurt achteruit. De gemeenschappelijke trap schoonmaken, dat is er niet meer bij. Als de autochtone buurtbewoners buitenshuis eten, gaan ze naar Moeders Pot. De porties zijn royaal, het is goedkoop en, vooral, het is vertrouwd. Van de nieuwlichterij van Summum moeten ze niets hebben.

De verschillen tussen de restaurants en hun eigenaars zijn bijna karikaturaal. Cor heeft een permanentje, hij is met kettingen behangen, bij hem thuis zitten de knuffelbeesten op de hoekbank en de gordijnen hebben afstandsbediening. De jongens van Summum zijn ruimgebroekt, ze dragen een Zappa-sikje, fietsen door de stad met een design postbodetas op de rug en bij een van hen thuis staat iets dat lijkt op een sampling- installatie. Ook gaan ze op het internet.

Alle drie zijn ze bijna dag en nacht met hun werk bezig. Cor doet alles alleen, van de inkoop, het koken, het serveren, tot de afwas en het schoonmaken. Het valt te betwijfelen of Henk Jan en Sander het net als Cor dertig jaar zullen volhouden. Gedreven zijn ze steeds op zoek naar iets nieuws, ze halen hun inspiratie uit de hele wereld. In Cambodja, Amerika en Thailand deden en doen ze hun ideeën op. Cor blijft het liefst in de buurt, waar hij alles en iedereen kent.

Er is nog een verschil. Henk Jan en Sander moeten nog een grote schuld aflossen. Cor is binnen. Het pandje dat hij dertig jaar geleden voor 70 gulden per maand huurde, is nu zijn eigendom. Virtueel is hij miljonair, dankzij de prijsopdrijvende komst van de tweeverdieners in de buurt.

Bij ons om de hoek: De andere kant, Ned.3, 20.31-21.16 u.

NRC Webpagina's
25 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad