U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Internetcafé daagt Rotterdam voor rechter

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 JULI. Internetcafé-keten easyEverything eist in een kort geding dat de sluiting van de vestiging op het Rotterdamse Stadhuisplein, die vorige week donderdag op last van de gemeente plaatsvond, wordt teruggedraaid. De gemeente Rotterdam heeft het 24 uurs-internetcafé met plaats voor 350 gebruikers, gesloten wegens het toenemende aantal vechtpartijen en vermeende illegale gokpraktijken.

Volgens de gemeente dient het internetcafé over een horecavergunning te beschikken omdat het "amusement en ontspanning" aanbiedt. Ook dat wordt door easyEverything in het kort geding aangevochten. De vergunning is inmiddels wel aangevraagd. Als onderdeel van de aanvraag dient easyEverything een veiligheidsplan in te dienen. Dat geeft de gemeente de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de situatie in en buiten het internetcafé door bijvoorbeeld strengere eisen aan het deurbeleid te stellen.

De afgelopen weken nam het aantal vechtpartijen binnen en buiten het internetcafé zodanig toe dat dit aanleiding vormde de zaak te sluiten, aldus beleidsadviseur openbare orde G. Gelissen van de gemeente. Vooral groepen jongeren zorgden voor de overlast. Verder heeft de politie aan easyEverything te kennen gegeven dat via bepaalde websites illegaal zou worden gegokt. Daarvoor zouden kaarten met cijfercodes in omloop zijn die toegang geven tot die websites. Volgens Gelissen moet daar echter nog meer onderzoek naar worden gedaan. Marketing-manager I. Grabnau van easyEverything noemt de maatregel van de gemeente om de zaak volledig te sluiten "niet proportioneel". Het bedrijf was al in overleg met politie en gemeente over een veiligheidsplan. Daar zijn verschillende maatregelen uit voortgekomen, zoals extra camera's en een strikter deurbeleid, waarbij jongeren van beneden de 16 jaar alleen in gezelschap van een ouder iemand naar binnen mogen, aldus easyEverything. Nieuwe maatregelen die uit het veiligheidsplan voortkomen worden ook in de vestiging in Amsterdam ingevoerd, hoewel daar veel minder overlast wordt veroorzaakt doordat minder jongeren de zaak bezoeken, aldus Grabnau. "In Rotterdam is dat anders. Daar treedt onze beveiliging af en toe als kinderjuf op."

NRC Webpagina's
25 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad