U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Veiling mobiele telefoonfrequenties

Veiling mobiele telefonie opeens voorbij

Door onze redacteur EGBERT KALSE
DEN HAAG, 24 JULI. De veiling van de zogenoemde UMTS-frequenties is maandagmiddag om kwart over twee plotseling tot een einde gekomen. De vijf frequentie-pakketten hebben in totaal 5,9 miljard gulden opgeleverd.

Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat bekend gemaakt. Nadat Versatel zich had teruggetrokken bleven er voor de vijf beschikbare frequenties nog vijf potentiële kopers over. Omdat verder bieden geen zin meer had, is de veiling toen direct gestopt. De vijf aanbieders van breedbandig mobiel telefoonverkeer in Nederland worden KPN, Libertel, Dutchtone, Ben en Telfort. Deze vijf bedrijven bieden nu al mobiele telefonie aan via het GSM-netwerk.

Bij aanvang van de veiling, nu zo'n drie weken geleden, trokken twee andere potentiële nieuwkomers zich op het laatste moment terug. Alleen Versatel bleef nog in de race. Gevreesd werd toen dat, door het geringe aantal deelnemers, de veiling veel minder op zou brengen dan voorspeld. Die voorspellingen liepen uiteen van tussen de vijf en de dertig miljard gulden. Versatel werd door analisten overigens aan het begin van de veiling al getipt als snelle uitvaller. Maandag, op de dertiende veilingdag werd die voorspelling bewaarheid.

Een woordvoerder van Versatel maakte later op de dag bekend dat het bedrijf zich heeft teruggetrokken nadat het een dreigbrief had ontvangen van concurrent Telfort. Volgens Versatel wilde het ministerie deze brief vanmorgen ,,niet serieus'' nemen en zag Versatel zich daarop genoodzaakt uit de veiling te stappen. Versatel meldt dat Telfort in de brief dreigde met ,,juridische acties'' als het bedrijf door zou gaan met bieden. Telfort zou inzicht hebben in de financiële situatie van Versatel en op basis daarvan hebben geconcludeerd dat langer meebieden door de nieuwkomer onverantwoord was. Telfort was maandagmiddag onbereikbaar voor commentaar.

Vrijdag hadden de zes bedrijven na een kleine 300 biedrondes in totaal voor iets meer dan vijf miljard gulden geboden. Maandag is daar dus nog eens 900 miljoen gulden bijgekomen. Hoe de verdeling van de frequenties er uiteindelijk uitziet (er zijn twee grote en drie kleine pakketten) was vanmiddag nog niet duidelijk.

Met de UMTS-frequenties (Universal Mobile Telecommunication System) wordt het mogelijk om met de mobiele telefoon gebruik te maken van multimedia-diensten. Bij mobiele multimedia via UMTS kan gedacht worden aan het opvragen van internetpagina‘s, het vertsuren van e-mails en het binnenhalen en versturen van video - en muziekfragmenten.

De opbrengst van de veiling zal overigens in zijn geheel gebruikt worden voor aflossing van de staatsschuld.

NRC Webpagina's
24 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad