U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Onderzoek Volkskrant naar topinkomens

Bestuurders concerns verdienen 13 procent meer dan vorig jaar

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 24 JULI. Het inkomen van de top van het Nederlandse bedrijfsleven is het afgelopen jaar met gemiddeld bijna dertien procent gestegen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de beloningen van de topmanagers van enkele honderden Nederlandse bedrijven. De bestuurders van de ING groep verdienen het meest. De top van de Amsterdamse bank en verzekeraar in 1999 ontving gemiddeld bijna vier miljoen gulden per persoon. In de toptien van beste betalers staan verder onder andere elektronicaconcern Philips, glasvezelexploitant KPNQwest, bierbrouwer Heineken en investeringsmaatschappij NIB Capital. De grootste stijger was modeconcern JSI. De directie van de distributeur van onder andere het sportmodemerk O'Neill kreeg 775.000 gulden per persoon, een stijging van 520 procent ten opzichte van 1998.

Het onderzoek omvat salarissen, pensioenen en bonussen, maar optieregelingen zijn niet meegenomen. Van de bedrijven die gespecificeerde informatie per bestuurder verstrekken verdienden de topmanagers van Ahold het meest. Ieder van hen ontving in 1999 ruim tweeënhalf miljoen gulden aan basissalaris. De FNV vakcentrale wil op korte termijn een gesprek met de werkgevers om opheldering te krijgen over de loonstijging van het topmanagement. De FNV vindt dat het onlogisch dat het management zichzelf grote salarisverhogingen geeft, terwijl werknemers al jaren om loonmatiging wordt gevraagd. Vanaf volgend jaar treedt waarschijnlijk de wet op de openbaarheid van inkomens in werking. Dan moeten bedrijven de individuele vergoedingen en optieregelingen van topmanagers in het jaarverslag opnemen.

NRC Webpagina's
24 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad