U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Gezellige tijden in Yorkshire

DIRK LIMBURG
James Herriott was ooit de doelman van Birmingham City, maar werd vooral bekend omdat James Alfred Wight (1916-1995) diens naam koos voor de hoofdpersoon van zijn autobiografische romans over een dierenartsenpraktijk op het Noord- Engelse platteland. De klassieke tv-serie die de BBC daar van maakte wordt de komende weken in hoog tempo nogmaals op het scherm gebracht.

Wight begon op zijn vijftigste met het opschrijven van de verhalen en anekdotes uit de praktijk van zijn leven. Na een paar weigeringen vond hij een uitgever en publiceerde If only they could talk en It shouldn't happen to a vet. Het grote succes kwam toen in 1972 een bundeling van beide boeken onder de titel All creatures great and small op de Amerikaanse markt een bestseller werd. In 1974 volgde een eerste bioscoopverfilming met Anthony Hopkins als Herriotts collega- arts Siegfried Farnon en in 1978 begon de BBC de serie die het met een onderbreking van enkele jaren zeven seizoenen, 78 afleveringen van 50 minuten en 3 kerstspecials zou uithouden tot 1990.

De eerste drie reeksen speelden zich af in de jaren 1936-1940. Vanavond in deel 1 arriveert James Herriott (Christopher Timothy) voor een sollicitatie bij de praktijk van Siegfried Farnon (Robert Hardy) op het platteland van Yorkshire. Het is crisis, werk is schaars en de vooruitzichten voor dierenartsen zijn somber, zo lezen we ook in een krant die ergens op tafel ligt. Siegfried neemt James mee op visites en raakt snel overtuigd van diens capaciteiten. Het is het begin van een langdurige vriendschap tussen de wat pompeuze maar goedbedoelende en hardwerkende Siegfried en de wat verlegen maar vakkundige James.

De kracht van de serie ligt enerzijds in de vriendelijke intimiteit tussen James en Siegried en later ook diens broer Tristan (hun vader was een Wagnerliefhebber) en anderzijds in de kleurrijke plattelandstypes waar de dierenartsen mee te maken krijgen. Het ademt zo veel liefde en bescheiden respect, dat het een van de meest NCRV-achtige series is die die omroep ooit heeft uitgezonden. Voeg daarbij het prachtig gefilmde landschap van de Yorkshire Dales met zijn ruw-groene weilanden, de hagen en muurtjes over verweerde glooiingen en de rustieke huizen en boerderijtjes van grijze onregelmatige stenen, en het is duidelijk dat de serie een klassieker moest worden. Nog altijd bezoeken veel toeristen de plaatsen waar James Herriott ooit zijn voetstappen zette. Zoals de boeken van Wight velen aanmoedigden tot een studie diergeneeskunde.

De vooroorlogse beschermde gezelligheid heeft niets aan kracht verloren. Nog altijd is het een genot om er een klein uurtje in weg te zwijmelen en te glimlachen om de rijke mevrouw Pumphrey en haar verwende Pekineesje Tricky Woo of mee te leven met de kleine tragedies waar James iedere aflevering mee te maken krijgt. Opvallend is met hoe weinig sensationaliteit de verhalen in beeld zijn gebracht. Bloed vloeit er eigenlijk nooit, al steekt James wel vaak zijn arm in het achtereinde van een koe om die er bruin en groen bevlekt weer langzaam uit te trekken.

All Creatures great and small, weekdagen, Canvas, 20.30-21.20u.

NRC Webpagina's
24 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad