U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Website publiceert geheimen CIA

Door een onzer redacteuren
WASHINGTON, 24 JULI. Een Amerikaanse website heeft gisteren geheime CIA-documenten gepubliceerd over een ontmoeting in 1998 tussen de Amerikaanse en Japanse inlichtingendiensten. Daarin wordt uitgelegd hoe de CIA werkt en op welke landen de spionnen van de Verenigde Staten zich concentreren: Iran, China, Noord-Korea, Cuba en Rusland.

Een woordvoerder van de CIA erkent de authenticiteit van de documenten, maar noemt de onthulling "niet het einde van de wereld", omdat de informatie geen bedreiging vormt van de Amerikaanse veiligheid. Experts bevestigen dat, maar noemen het geheime karakter van de gepubliceerde documenten "opwindend". De documenten zijn openbaar gemaakt door een New Yorkse architect, John Young (64), die zich erop toelegt regeringsgeheimen via internet te onthullen. Op zijn site, die Cryptome heet (http://jya.com/crypto.htm), staat ook een lijst van 400 agenten van de Japanse inlichtingendienst PSIA, inclusief hun geboortedatum en rang. Volgens Young heeft de FBI hem gevraagd de lijst van internet te verwijderen. Hij heeft daaraan geen gehoor gegeven, maar wel de brief van de FBI op de site gezet. Als reden voor zijn publicaties voert hij aan dat hij wil laten zien "hoe de regering werkt".

Young kreeg de informatie van een voormalig lid van de PSIA, Hironnari Noda, die in 1998 deel uitmaakte van de delegatie van de PSIA waarvoor de informatie bedoeld was. De CIA informeerde zijn Japanse evenknie onder meer over zijn organisatiestructuur en ontwikkelingen in het budget, dat sinds begin jaren negentig met 16 procent omlaag is gegaan. De CIA legde ook uit dat zijn netwerk in de afgelopen tien jaar met ruim 20.000 mensen is ingekrompen. Gegevens over budget en personeel worden door de CIA standaard als geheim geclassificeerd.

NRC Webpagina's
24 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad