U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Big Brother trekt helft kijkers Spanje

Door onze correspondent
MADRID, 24 JULI. Met een mega- uitzending sloot de commerciële zender Telecinco dit weekeinde Gran Hermano, de Spaanse versie van Big Brother, af. Na negentig dagen ongekende kijkdichtheid, polemiek en massahysterie, koos het publiek uiteindelijk de uit Cádiz afkomstige Ismael tot winnaar.

Een spannende eindstrijd, tranen en een gillende menigte voor de "telegevangenis" waar de opnames de afgelopen drie maanden plaatsvonden kenmerkten de afloop van de Spaanse Big Brother. Ismael is liefhebber van een grapje, creatief, discreet en altijd ver weg van ruzies en spanningen. De hoofdprijs van 20 miljoen pesetas (ruim 260.000 gulden) wil hij benutten om zijn familie uit de financiële sores te halen. In menig Spaans gezin werd een traantje weggepinkt.

Gran Hermano had een kijkdichtheid die tijdens de spannende momenten kon oplopen tot bijna vijftig procent. Er was echter ook felle kritiek. Presentatrice Mercedes Milá, vooral bekend van serieus bedoelde discussieprogramma's, kreeg de wind van voren in de pers, waar het programma vrij algemeen werd afgedaan als een nieuw hoogtepunt van televisiepulp. Eensgezind maakten kijkersorganisaties, politieke partijen, sociologen en psychologen gehakt van de uitzendingen.

Het meest spectaculaire verzet kwam van de zijde van de anarchistische komiek Leo Bassi. Deze installeerde deze zich op een leegstand terrein naast het Big-Brother huis om aldaar vanaf een stellage met een groot portret van Socrates zijn protest tegen het programma te uiten. De operatie van Bassi bestond ondermeer uit het draaien van loeiharde klassieke muziek, het intergaal voorlezen van Orwell's 1984 en de inzet van een zware alarmsirene. Ook intern zorgde Gran Hermano voor het nodige spektakel. Zo kwam een schandaalblad er al snel achter dat de Sevilliaanse María José - de eerste die naar huis werd gestuurd - zeker een jaar als professioneel prostituee werkzaam was geweest. Geen leuke verrassing voor de dikkige Jorge uit Zaragoza die een verhouding met haar was begonnen. Interview onthulde ook dat ook Mónica uit Mallorca werkzaam was geweest in een van de vele prostitieclubs die Spanje rijk is. Exit Mónica.

Ondanks deze averij, of juist dankzij, toonde Telecinco - ook wel bekend als Teletetas, Tietentelevisie - zich dik tevreden met aankoop van het Endemol-programma, dat hen in een klap boven aan de lijst met best bekeken zenders plaatste. Het was de ruim achttien miljoen gulden meer dan waard geweest, aldus zegslieden uit de directie.

NRC Webpagina's
24 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad