U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Stunt van Britse tabloid: na borsten nu pedofielen

Door onze correspondent
LONDEN, 24 JULI. Het is komkommertijd en de onopgeloste lustmoord op een achtjarig Brits meisje die al drie weken in het nieuws is blijft vast niet nóg een week goed.

Dat zijn existentiële problemen voor een Brits boulevardblad dat alleen op zondag uitkomt en het moet hebben van grote letters en blote borsten. The News of the World, de 'zondagseditie' van de tabloid-krant The Sun waarvan de meeste lezers dezer dagen op Ibiza liggen te braden, verzon een list. Met goedgespeelde verontwaardiging drukte het blad gisteren de foto's en namen af van 49 mensen die zijn veroordeeld voor zedendelicten. Named, shamed, kopt de krant, die heeft berekend dat er 110.000 Britse pedofielen zijn, ofwel "één per vierkante mijl". De moord op Sarah Payne, een achtjarig meisje dat sinds 1 juli werd vermist en na een landelijke zoekactie twee weken later dood werd gevonden, bewijst dat het "niet genoeg" is dat alleen de politie weet waar veroordeelde pedofielen wonen, aldus The News of the World. De krant zegt daarom hun namen en adressen te zullen publiceren, omdat "u daar als ouder recht op hebt".

De politie en de Britse reclassering en politici uit beide kampen hebben de stunt "onverantwoordelijk" genoemd. Volgens de politie dreigt de krant het omgekeerde te bereiken van wat ze beoogt: dat pedofielen 'ondergronds' gaan en in recidive vervallen waardoor nog meer kinderen kunnen omkomen. "Anonimiteit is een essentieel onderdeel van het register van zedendelinquenten", zei hoofdcommissaris Tony Butler, de landelijke woordvoerder voor zedenzaken, die twee gesprekken voerde om de krant van publicatie te weerhouden. "Gegevens uit het verleden tonen aan dat het afdrukken van dergelijke informatie een serieuze inbreuk is op de bescherming van kinderen." Ook bestaat het gevaar dat burgers het recht in eigen hand zullen nemen om pedofielen te lynchen. Volgens het huidige regime houden politie en reclassering bij waar veroordeelde pedofielen wonen. Die moeten zich regelmatig melden. Burgers hebben geen inzage in dat register. In de Verenigde Staten is het openbaar.

In Nederland laaide vorig jaar een discussie over dit onderwerp op toen de 'Stichting registratie opsporing pedofielen' een website opende (www.strop.nl) waarbij mensen werden uitgenodigd gegevens over veroordeelde pedofielen door te geven. De bedoeling is niet namen en adressen vrij te geven. Burgers zouden via de site te weten kunnen komen of in hun woonwijk een pedofiel is 'geregistreerd'.

NRC Webpagina's
24 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad