U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
G8

G7 blijft streng over schulden


De G7-top van belangrijkste industrielanden handhaaft een strenge houding jegens arme landen die in aanmerking willen komen voor schuldreductie. De snelle economische groei die de meeste grote industrielanden op dit moment doormaken doet daar niets aan af.

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT

NAGO, OKINAWA, 22 JULI. De teleurstelling was voorspelbaar. Een jaar na de aankondiging van de grootste schuldreductie ooit, vorig jaar tijdens de top in Keulen, was er voor de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden in de wereld, bijeen op het Japanse eiland Okinawa, geen overtreffende trap meer over.

In een gisteren uitgeven verklaring is de juichende toon van twaalf maanden geleden verdwenen. De G7 "committeert zich opnieuw" aan de plannen voor schuldreductie die toen zijn aangenomen. De zeven belangrijkste industrielanden "bevestigen hun streven de benodigde financiële middelen zo snel mogelijk beschikbaar te maken".

De Franse president Chirac wist de boodschap gisteren nog aardig te verpakken: "Ik heb ertoe opgeroepen de schuldverlichting te versnellen en niemand heeft me tegengesproken", zei Chirac op een persconferentie na afloop van de eerste vergadersessie.

De Canadese premier Chrétien reageerde afgemeten op de uitspraak van Chirac: " Wij hebben in elk geval aan onze verplichtingen voldaan. Als anderen met de eer gaan strijken is dat prima." De Britse premier Blair had zelfs al vóór de besprekingen besloten dat de schuldverlichting in een hogere versnelling moest worden gebracht. Maar uitspraken over versnelling van de schuldreductie voldoen omvertegenwoordigers van de hier alom aanwezige lobby-organisaties in woede te doen ontsteken. "Versnellen? Een achterstand inhalen moeten ze," zegt Jamie Drummond van Jublilee 2000, een coalitie van organisaties die zich inspant voor schuldverlichting. Zijn organisatie noemt de plannen van de G7 " een belediging van historische proporties".

In een toelichting op de verklaring zijn gisteren de resultatengeïnventariseerd van twaalf maanden geharrewar met schuldenplannen. De G7 erkent dat met slechts 9 van de 41 landen die voor versneldeschuldverlichting in aanmerking komen daadwerkelijk een overeenkomst is bereikt. En zelfs dat betekent nog niet dat de geldkraan zo maar is opengedraaid voor landen als Bolivia, Burkina Faso, Senegal en Tanzania. De schuldverlichting wordt onder meer gefrustreerd door het Amerikaanse Congres. Voor de volksvertegenwoordiging in de Verenigde Staten is het afknijpen van de geldstroom een drukmiddel om financiële hervormingen afte dwingen van het Internationaal Monetair Fonds.

Volgens Seth Amgott, woordvoerder van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam, gebruiken andere organisaties die bij de schuldreductie betrokken zijn de weigerachtige houding van de Verenigde Staten als een excuus. "Als zijniet bijdragen, dan betalen wij ook niet", is het motto. Die houding is wel begrijpelijk. "Iedereen moet in een keer over de brug komen", zegt Amgott. " Anders betalen landen die zich verantwoordelijk gedragen voor de landen die dat niet doen."

De G7 verwacht dat nog eens elf landen "het punt van beslissen" overschuldreductie voor het einde van het jaar bereikt zullen hebben. Daarmee zou volgens de G7 de daadwerkelijk gerealiseerde schuldreductie van de top van vorig jaar in Keulen worden opgeschroefd van 15 naar 35 miljard dollar (100 miljard dollar is toegezegd). Maar belangenorganisaties verwijten de regeringsleiders gegoochel met cijfers, onder meer omdat in de schuldreductie bedragen worden meegeteld waarover al langer dan een jaar geleden overeenstemming is bereikt.

De lidstaten van de G7 zijn opgetogen over de periode van economische groei die de verschillende lidstaten doormaken. Maar het optimisme is geen reden tot voor nieuwe vrijgevigheid. De leden tonen zich onbuigzaam in hun standpunt: " Wij dringen erop aan dat schuldenlanden die dat nog niet hebben gedaan snel een strategie ontwikkelen om de armoede te bestrijden in samenwerking met de Wereldbank en het IMF, zodat zij voor schuldreductie in aanmerking komen." In de verklaring wordt de nadruk gelegd op landen die niet voor schuldreductie in aanmerking komen wegens oorlog of lokale conflicten: "We roepen landen die in een militair conflict betrokken zijn op dat te beëindigen en snel aan het proces tot schuldreductie deel tegaan nemen."


Zie ook:

G8 dubt over schulden derde wereld (21 juli 2000)

NRC Webpagina's
22 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad