U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
G8

G8 dubt over schulden Derde Wereld

Door een onzer redacteuren
NAGO, 21 JULI. De industrielanden moeten hun beloftes voor het kwijtschelden van schulden aan ontwikkelingslanden nakomen. Dit zei de Franse president Chirac vanmiddag na een eerste ronde van besprekingen tussen de regeringsleiders van de G7, de belangrijkste industrielanden, in Japan.

Vooruitlopend op de top van de G8 (G7 plus Rusland) in Nago had een groep ontwikkelingslanden al aangedrongen op aanpassing van het programma voor kwijtschelding van schulden dat vorig jaar is aangenomen op de top in Keulen. Omdat de betrokken landen strenge voorwaarden verbinden aan kwijtschelding is daarvan tot op heden weinig terechtgekomen. De Russische president Poetin nam niet deel aan de eerste besprekingen, omdat zijn land op economisch vlak niet wordt beschouwd als een volwaardige partner.

President Clinton arriveerde vandaag, een dag later dan gepland wegens de onderhandelingen in Camp David over vrede in het Midden Oosten die hij de afgelopen week leidde. Bij de tweede gespreksronde, later vandaag, zal deze kwestie aan de orde komen, aldus een Japanse diplomaat, evenals de situatie op het Koreaanse schiereiland. Poetin zal dan naar verwachting verslag uitbrengen van zijn bezoek eerder deze week aan Noord-Korea.

De G8 heeft dit jaar geen dominerend agendapunt. Gastland Japan heeft de strijd tegen besmettelijke ziekten als aids, tuberculose en malaria aan de orde gesteld. Japan zal hier ruim zes miljard gulden ontwikkelingshulp voor beschikbaar stellen. De VS hebben aangekondigd omgerekend 2 miljard gulden te willen lenen aan landen ten zuiden van de Sahara ter financiering van aidsmedicijnen. Onder andere Artsen zonder Grenzen heeft hier kritisch op gereageerd, omdat het initiatief vooral ten goede zou komen aan Amerikaanse farmaceutische bedrijven. Artsen zonder Grenzen is van mening dat "een zak geld alleen" voor de bestrijding van besmettelijke ziekten niet voldoende is. Zij dringt onder meer aan op een aanpassing van patentregelingen die nu de brede en goedkope distributie van veel medicijnen frustreren.

De regeringsleiders zullen ook de 'digitale kloof' tussen industrie- en ontwikkelingslanden bespreken. Deze term duidt op het verschil in ontwikkeling op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie. Japan heeft aangekondigd ook ruim dertig miljard te willen vrijmaken voor bestedingen aan netwerken en computers in arme landen. Evenals het VS-plan voor ziektebestrijding is dit initiatief met scepsis begroet, omdat het met name Japanse elektronicaproducenten ten goede zou komen.

Vlak voor het begin van de besprekingen vandaag eiste Greenpeace aandacht voor de wereldwijde ontbossing. Met de Rainbow Warrior wilde Greenpeace vandaag illegaal gekapt hout uit Rusland afleveren bij het G8-conferentiecentrum op het eiland. Drie activisten die aan land gingen en de bestuurder van een rubberspeedboot werden gearresteerd, aldus een Greenpeace-woordvoerder. De organisatie stelt dat de G8-landen de afspraken niet nakomen die twee jaar geleden zijn gemaakt over de strijd tegen ontbossing.

NRC Webpagina's
21 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad