U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Voorstellen regering mbt Corsica

Corsica Nazione
(Corsicaanse politieke partij) Site van premier Jospin


Jospin biedt Corsica grotere autonomie aan


PARIJS, 21 JULI. De Franse regering is bereid het eiland Corsica vergaande autonomie te verlenen. Het plan is door politici op Corsica met instemming begroet. Maar in Parijs wordt serieus betwijfeld of de voorstellen, waarvoor de grondwet moet worden gewijzigd, in het Franse parlement de vereiste meerderheid halen. Volgens minister Glavany (Landbouw) bestaat die twijfel ook binnen de regering.

De voorstellen van de regering-Jospin beogen een eind te maken aan de gespannen relatie tussen Parijs en het opstandige eiland in de Middellandse Zee. Corsicaanse nationalisten hebben de afgelopen decennia steeds aangedrongen op een status aparte voor het eiland waar 260.000 mensen wonen. Het streven naar grotere onafhankelijkheid is door militante groeperingen op het eiland herhaaldelijk kracht bij gezet met bomaanslagen en moorden, onder anderen op de prefect, de hoogste eilandbestuurder.

Nadat premier Jospin in december in Parijs 'een historische ontmoeting' had belegd met vertegenwoordigers uit de Corsicaanse politiek, besloten zes militante nationalistische groeperingen tot een wapenstilstand.

Het plan van de regering-Jospin komt er op neer dat Corsica, dat sinds 1763 onder Frans gezag staat, in bestuurlijk opzicht onafhankelijker wordt van Parijs. Zo krijgt Corsica onder bepaalde voorwaarden de gelegenheid af te wijken van de Franse wetgeving.

Ook krijgt Corsica de mogelijkheid op verschillende terreinen eigen wetten te maken die geen goedkeuring van Parijs meer behoeven. Daartoe worden de bevoegdheden van de Corsicaanse Assemblée uitgebreid. Dat vergt een wijziging van de Franse grondwet, die op zijn vroegst in 2004 haar beslag kan krijgen. Over het plan voor de nieuwe status van Corsica is de afgelopen week in Parijs intensief onderhandeld tussen de Franse regering en vertegenwoordigers van het eiland. Jospin heeft zich persoonlijk ingespannen om een doorbraak te bereiken. Zijn minister Chevènement (Binnenlandse Zaken) keerde zich begin deze week in het dagblad Le Monde nog openlijk tegen meer autonomie voor Corsica. Hij zag daarin een ontoelaatbare inbreuk op de grondbeginselen van het Franse staatsbestel.

Chevènement zag in grotere onafhankelijkheid ook een aansporing voor de lokale mafia om haar macht uit te breiden. Bovendien zou het een ongewenst precedent scheppen voor andere regio's die een lossere band met Parijs nastreven. Chevènement kreeg bijval van collega Glavany. (AP, AFP)

NRC Webpagina's
21 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad