U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Official website FC Barcelona

Real Federacion Española De Fútbol,
Spaanse voetbalbond


Mooie beloften bij verkiezingen FC Barcelona


Aanstaande zondag zullen de ruim honderdduizend socios van de voetbalclub Barcelona hun nieuwe voorzitter kiezen. Verkiezingsbeloften van de kandidaten Gaspart en Basset vormen onder anderen de komst van Overmars, Zidane en De la Peña.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 21 JULI. De Nederlanders Johan Cruijff en Marc Overmars speelden de afgelopen dagen een prominente belangrijke rol in de verkiezingsstrijd die zondag moet gaan uitwijzen wie de voorzittersstoel van het Catalaanse voetbalbolwerk FC Barcelona mag gaan betreden. Cruijff moedigde de socios aan om op de zakenman Lluís Bassat (58) te stemmen; tegenkandidaat Joan Gaspart Solves (55) heeft beloofd bij winst Overmars te halen. Sinds in mei Barcelona-voorzitter Josep Lluís Núñez de leden van de club meedeelde dat hij na 22 jaar zijn functie neer zal leggen is het niet meer rustig geweest in Catalonië. In het kielzog van Núñez vertrok de Nederlandse trainer Louis van Gaal bij Barcelona. Van de kolonie Nederlandse voetballers is alleen Boudewijn Zenden inmiddels vertrokken, het lot van de overige zeven spelers zal in handen zijn van de nieuwe voorzitter en trainer.

De verkiezingsstrijd tussen Gaspart en Bassat is een strijd van oud tegen nieuw. Gaspart, directeur van de hotelketen HUSA en al veertig jaar lid van Barcelona, was de afgelopen jaren onder Núñez actief als vice-voorzitter van de club. Bassat, directeur van het bedrijf Bassat, Ogilvy & Mather en twaalf jaar lid van de club, is een buitenstaander in de wereld van het voetbal die vooral inspeelt op het Catalaanse volksgevoel.

Gaspart, die ooit in Zwitserland op een hotelschool studeerde, genoot de laatste jaren naast zijn functie als bestuurslid ook bekendheid om zijn fanatieke manier waarop hij de club aanmoedigde. Nooit liet hij het na om zich provocerend in de richting van de gezworen vijand Real Madrid uit te laten. Ook was Gaspart de man die de vuile klusjes opknapte. Zo was hij het die als voormalig 'vriend' van Cruijff hem in 1996 meedeelde dat die als trainer moest vertrekken. Cruijff smeet hem onder het toeroepen van het woord 'Judas' een stoel naar zijn hoofd. Tussen Cruijff en Gaspart kwam het nooit meer goed. Gaspart probeerde de afgelopen weken het Catalaanse volk doen geloven dat hij een gedaantewisseling heeft ondergaan. Hij beloofde zich in de toekomst als voorzitter niet langer als een supporter, maar als een heer te zullen gedragen. Ook deed hij de leden de toezegging dat hij de door Van Gaal te licht bevonden Iván de la Peña, een 'zoon van Catalonië', weer terug zal halen naar de club. Daarnaast zou Gaspart de komst garanderen van Alfonso van Betis, Emannuel Petit en Marc Overmars van Arsenal.

Tegenkandidaat Lluís Bassat is weliswaar veel minder bekend dan Gaspart, maar hij wist in de afgelopen weken de steun van de media te veroveren en - misschien nog wel belangrijker - Cruijff aan zijn zijde te krijgen. Cruijff liet vanmorgen de Catalaanse krant El Periodico uit zijn mond optekenen: " Bassat is de toekomst." "Als je slim bent en van de club houdt ga je stemmen en vergis je je niet", zei Cruijff. "Nooit zal ik Gaspart steunen. Ik vertrouw hem niet."

Bassat greep de steunbetuigingen van Cruijff aan om hem een positie toe te bedelen in het nieuwe bestuur van de club, maar de Nederlander wilde daar nog niets van weten. Bassat liet blijken ook goed te hebben gekeken naar de verkiezingen in Madrid die Florentino Pérez vorige week de overwinning opleverden nadat hij de komst van de Portugees Luís Figo had beloofd. Bassat beloofde de socios van Barcelona er alles aan te zullen doen Figo voor Catalonië te behouden en niemand minder dan Zinedine Zidane van Juventus, Gerard van Valencia en Pablo Aimar, 'de Johan Cruijff van Argentinië', naar Barcelona te zullen halen. Over het lot van de al bij Barcelona aanwezige Nederlanders spraken Gaspart en Basset zich nog niet expliciet uit.

NRC Webpagina's
21 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad