U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Philips

Winst van Philips explosief gestegen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 18 JULI. De nettowinst van elektronicaconcern Philips is in de eerste zes maanden van dit jaar geëxplodeerd. De winst kwam uit op 4,74 miljard euro (10,5 miljard gulden), tegenover 743 miljoen een jaar eerder.

De sprong is vooral gevolg van aanzienlijke zogeheten buitengewone baten in het tweede kwartaal. Deze bedroegen 2,9 miljard euro. Het leeuwendeel, 2,6 miljard, behaalde Philips met de verkoop van 70 procent van zijn belang in ASM Lithography, producent van chipmachines. Exclusief buitengewone baten komt de winst over de eerste helft van 2000 uit op 1,84 miljard euro, ruimschoots een verdubbeling. Beleggers reageerden niettemin teleurgesteld. Het aandeel Philips daalde vanmorgen met 2 procent naar 54,90 euro. De concernomzet kwam over het eerste halfjaar uit op 17,5 miljard euro, 24 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Philips profiteerde vooral van de grote vraag naar halfgeleiders. Financieel directeur J. Hommen zei vanmorgen in een toelichting dit jaar 45 50 procent groei te verwachten van de chipsomzet.

De chipdivisie, Philips' grootste winstmaker, zag haar resultaat het voorbije halfjaar stijgen van 293 miljoen naar 565 miljoen euro. Vooral de onstuimige groei van de telecomsector draagt hieraan bij. Hommen maakte bekend het komende jaar 1,7 miljard euro te investeren in de productie van halfgeleiders. Dat geld zal voornamelijk naar fabrieken in Azië gaan.

Automatiseerder Origin blijft het zorgenkindje. Het bedrijfsresultaat kwam in het eerste halfjaar uit op een verlies van 3 miljoen euro tegenover een winst van 65 miljoen euro vorig jaar.

Volgens Hommen is de markt voor informatietechnologie terughoudend. "Klanten aarzelen." In de aanloop naar het millennium werd in verband met mogelijke computerstoringen heel veel geïnvesteerd, maar die gouden tijden zijn voorbij. De financieel directeur verwacht dat de omzet van Origin in het vierde kwartaal zal aantrekken. De automatiseerder heeft de laatste twee maanden "een paar heel belangrijke contracten" binnengesleept.

NRC Webpagina's
18 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad