U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

De Nieuwe Omroep vecht besluit aan

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 JULI. De initiatiefnemers van De Nieuwe Omroep (DNO), Walter Etty en Aad van den Heuvel, gaan in beroep tegen de beslissing van staatssecretaris Van der Ploeg (Media) om hen geen voorlopige erkenning te geven als omroepvereniging. "Veronica werd aanvankelijk ook niet toegelaten door de toenmalige minister", zegt Van den Heuvel. "Zij heeft uiteindelijk ook bij de rechter gelijk gekregen."

DNO wilde de komende vijf jaar programma's gaan maken over ontwikkelingssamenwerking, ecologische vraagstukken en mensenrechten, maar Van der Ploeg vindt dat de programma's die DNO wil maken onvoldoende afwijken van het huidige aanbod bij de publieke omroep. Van den Heuvel legt dat argument naast zich neer. "Er bestaan geen nieuwe programmavormen meer in het huidige competitieve medialandschap. Alles is al eens gedaan. Bovendien is ons nooit gevraagd de programma's uitgebreid te beschrijven. Als dat gevraagd was, hadden we dat wel gedaan. We hebben 86.000 leden en het bestel is open. Dat zou voldoende moeten zijn." Van den Heuvel vindt bovendien dat een nieuwe omroep zich pas kan bewijzen als zij uitzendt.

Van den Heuvel krijgt alles overziende, sterk de indruk dat het besluit van Van der Ploeg "al in kannen en kruiken was" voordat DNO haar plannen kon toelichten. Hij vermoedt dat ook de publieke omroepen een rol hebben gespeeld bij de besluitvorming. "Het ligt niet in mijn aard van een samenzwering uit te gaan, maar ik denk wel dat ze een rol gespeeld hebben. Het is nu al lastig een programmaschema vast te stellen waarin iedereen zich kan vinden. Laat staan als er nog een partij bij was gekomen." DNO gaat eerst tegen het besluit in beroep. Als dat niet helpt stapt de omroep naar de rechter.

NRC Webpagina's
18 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad