U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Groene cabaretiers

HENK VAN GELDER
"Kleinkunst is niet makkelijk, sterker nog: heel moeilijk", zong één van de kandidaten dit voorjaar voor het concours om de Wim Sonneveld-prijs, vast en zeker met komische bedoelingen.

Het zeurderige wijsje begeleidt vanavond de eerste aflevering van de vijfdelige serie NK Cabaret, waarin regisseur Ruud van der Colk verslag doet van de voorronden, de halve finales en tenslotte de finale van dit jaarlijkse concours - onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival, één van de vier belangrijkste cabaretfestivals van het land. Die finale dateert trouwens al van april; de AVRO, die het festival ook de komende jaren wil volgen, heeft met uitzenden gewacht tot de zomer. Experimenteren in het hoogseizoen is in Hilversum nu eenmaal geen gewoonte.

Het is een heksenketel van weinig rijp en heel veel groen, die in de eerste aflevering wordt vertoond. Op de eerste van de drie voorronden kwamen immers maar liefst 63 kandidaten af, die allemaal tien minuten de tijd kregen om een onvergetelijke indruk te maken. Dat lukte natuurlijk bijna niemand. Maar zo'n impressie vormt wel een mooie aanvulling op het reguliere cabaretaanbod van de omroepen: waar meestal alleen de bewezen successen op de televisie mogen, wordt hier de onderkant van het genre in beeld gebracht.

En daar zitten, zo te zien, wonderbaarlijke nummers tussen. Een jongen als een pierlala baart opzien door stoma's uit te delen, hetgeen hij achteraf verklaart als "een beetje het drama achter de humor zoeken, gewoon". Een kale chansonnier zingt: "Dat grasveld van fluweel is nu een spijkerbed vol pijn / zo zal het nooit meer zijn..." Een ietwat gepijnigd ogend meisje brengt haar 'neukangst' te berde. Een ander meisje dat zojuist nog uitdagend met haar borsten schudde, verlaat het podium met de mededeling dat ze hier niet achter staat en dit nooit meer zal doen.

Meejureren met de selectiecommissie, die af en toe aan het woord is, zal in de huiskamer niet lukken. Daarvoor duikelt alles veel te snel over elkaar heen: ultrakorte stukjes optreden, kleedkamergesprekjes met de familiaire Judith de Bruijn, overdadig veel verklarende teksten, flarden van het selectiecommissieberaad en een paar uitspraken van ex-winnaar Thomas Acda. Welk advies kan hij de deelnemers geven? "Winnen", antwoordt hij. Ook is het aan het slot van de uitzending nauwelijks duidelijk welke veertien er door mogen naar de tweede voorronde, en of dat allemaal terecht is. Maar in die volgende fase, waarover in de tweede aflevering wordt gerapporteerd, is het speelveld al aanzienlijk uitgedund en kan er ook meer worden vertoond van de diverse verrichtingen. Uitkijken naar een potentiële winnaar kan vanavond in elk geval nog niet, maar het hóeft ook niet, want die kwam(en) er pas in de derde voorronde bij. Zoals te zien is in de derde aflevering.

NK Cabaret, zaterdag, Ned.1, 22.07-22.42u.

NRC Webpagina's
8 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad