U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FIFA

Profiel WK voetbal (1998)


WK 2006 naar Duitsland


ZURICH, 6 JULI. Duitsland organiseert het WK voetbal in 2006. Dat hebben de 24 leden van het voltallige bestuur van de FIFA in Zürich beslist. Duitsland organiseerde het WK eerder in 1974. Het versloeg toen Nederland in de finale met 2-1.

Naast Duitsland waren Zuid-Afrika, Engeland en Marokko kandidaat voor de organisatie. Brazilië trok zich maandag terug. Marokko en Engeland vielen donderdag in de eerste en tweede stemmingsronde af.

In de eerste stemming kreeg Duitsland 10 stemmen, Zuid-Afrika 6, Engeland 5 en Marokko 3. In de tweede Duitsland 11, Zuid-Afrika 11 en Engeland 2. In de derde ronde kreeg Duitsland 12 stemmen. Zuid-Afrika 11 met één onthouding.

Duitsland dankt de overwinning aan Franz Beckenbauer, die op 15 december 1998 campagneleider werd. De 54-jarige Duitser won de wereldtitel in 1974 als speler en in '90 als coach. ,,Dit is de grootste overwinning in mijn loopbaan'', zei hij donderdag in Zürich. ,,Groter dan mijn beide andere wereldtitels. Het was een enorme uitdaging het WK naar Duitsland te halen.''

Maandag leek Duitsland de organisatie van het WK te verliezen aan Zuid-Afrika. Brazilië trok zich terug uit de race en stelde zich vierkant op achter Zuid-Afrika. Beckenbauer was nog niet verslagen. Met de elegantie en autoriteit die hem op het veld kenmerkte, lobbyde hij tot de laatste minuut.

Op de laatste, besloten presentatie voor de 24 FIFA-leden trommelde hij woensdag in Zürich kopstukken uit het Duitse zakenleven op. Bondskanselier Schröder was aanwezig, topmodel Claudia Schiffer en megaster Boris Becker. De Duitse regering stelde een belastingvrij WK in het vooruitzicht.

De Duitse sollicitatie was indrukwekkend, net zoals het bidbook van 1212 pagina's. Duitsland trekt 3 miljard mark uit voor het WK in 2006, met 32 deelnemende landen. Het biedt zestien stadions aan waaruit de FIFA er tien tot twaalf zal kiezen. De openingswedstrijd is 10 juni in München, de finale 9 juli in Berlijn.

Duitsland rekent vooralsnog op drie miljoen bezoekers waarvan één miljoen uit het buitenland. De steun onder de bevolking is groot. Tussen de 80 en 90 procent van het Duitse volk staat achter de organisatie van het WK in 2006. Het economisch gewin schat de Duitse organisatie op 5 miljard mark. (ANP)

NRC Webpagina's
6 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad