U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ajax Voetbal.nl

Bescheiden begin van Adriaanse als nieuwe Ajaxcoach

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
AMSTERDAM, 6 JULI. Co Adriaanse stelt zich in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van Ajax tevreden met een plek bij de beste vijf teams van de eredivisie. "Want dan hebben we in ieder geval Europees voetbal gehaald", zei hij gisteren tijdens de presentatie voor het nieuwe seizoen.

Adriaanse meldde in zijn maidenspeech nog twee andere doelstellingen na te streven: Ajax moet weer herkenbaar gaan spelen volgens de huisstijl en meer spelers uit de jeugdopleiding een kans geven op een plaats in het eerste elftal.

Adriaan gaf een nadere toelichting op zijn bescheiden doel om bij de eerste vijf te eindigen. "Ajax is de afgelopen jaren al eens zesde en vijfde geworden. De club heeft afgelopen seizoen velerlei problemen gekend. De moeilijkheidsfactor is hoog. Het kan niet dat iemand met een toverstokje even voor een ommekeer zorgt."

Adriaanse nam middenvelder Tomas Galasek mee van Willem II. Hoewel de Tsjech aanvallend wil spelen, kreeg hij een shirt om zijn schouders met het nummer 4. Volgens Adriaanse kan hij op vier posities uit de voeten: op de twee halfposities en als aanvallende of verdedigende middenvelder. Ajax versterkte zich verder met de 18-jarige Zuid-Afrikaan Steven Pienaar, met wie vanmorgen een vijfjarige overeenkomst (vanaf 1 januari 2001) werd afgesloten. Pienaar is een rechtsbenige, aanvallende middenvelder van Ajax Cape Town die al enkele malen in het Zuid- Afrikaanse elftal onder 18 jaar heeft gespeeld. Een andere aankoop is de Noorse international André Bergdølmo van Rosenborg BK. Hij is tweebenig en inzetbaar als links- en rechtsback. Maar Adriaanse wil hem in het centrum van de verdediging posteren. Bergdølmo speelt met Rosenborg nog om de Noorse titel en zal zich op 17 juli bij Ajax melden. Ook de EK-deelnemers Grønkjaer, Chivu, Lobont en Winter voegen zich later in de maand bij de selectie. Ajax riep de huurlingen Van der Gun en Van der Meyde terug van respectievelijk FC Den Bosch en FC Twente.

Spits Machlas revalideert nog in Griekenland van een knieoperatie. In het gunstigste geval is hij pas eind oktober inzetbaar. De Deense verdediger Tobiasen is onlangs weer geopereerd aan zijn knie. Ajax oriënteert zich nog steeds op de spelersmarkt voor alle linies. De prioriteit gaat met name uit naar een goede, lange verdediger. Adriaanse: "Het grootste probleem zat vorig seizoen in defensie. Het is niet eenvoudig om een speler te vinden die met twee of drie ploeggenoten kan verdedigen op de hoogte van de middenlijn."

Adriaanse kampt met een te grote spelersgroep. Bijna een heel elftal dient af te vloeien om op een selectie met het gewenste aantal van 24 spelers uit te komen. Adriaanse heeft kort nadat hij in dienst trad bij Ajax Van Halst, Verlaat en Sier te verstaan gegeven dat hun kansen om nog bij de A-selectie te komen vrij gering zijn. "Maar er is altijd nog een kans", zei hij gisteren. Dat geldt ook voor Dani die volgens interim-trainer Westerhof niet de juiste instelling heeft voor een voetbalprof. "Als hij zich goed profileert, wie weet wat er dan gebeurt", verklaarde Adriaanse. "Maar veel van mijn voorgangers hebben het tevergeefs met hem geprobeerd. Dani mag weg." Voorzitter Michael van Praag kondigde aan in 2002 af te treden. Penningmeester Arie van Os stapt volgend jaar op. Naast de algemeen directeur Arie van Eijden wordt nog gezocht naar een directeur voetbal. Hij moet aan de algemeen directeur rapporteren en is verantwoordelijk voor de scouting, opleiding, technische zaken en de buitenlandse satellietclubs.

Met Johan Cruijff is de relatie ondanks zijn kritiek niet verstoord. Hij heeft volgens Van Praag in drie ledenvergaderingen "zeer opbouwend en constructief" meegewerkt aan de nieuwe situatie.

NRC Webpagina's
6 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad