U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Trigger Effect

MARISKA GRAVELAND
Alledaagse ergernissen zijn de stoomwolkjes die uit een snelkookpan opstijgen. Er hoeft maar íets te gebeuren en de deksel vliegt eraf. In de tegendraadse thriller The Trigger Effect is een langdurige stroomuitval de aanleiding voor een ongekende chaos. Het elektriciteitsnet blijkt de bloedsomloop van de Westerse maatschappij te zijn, de pijlers van onze beschaving. Zonder stroom valt iedereen terug in een primitieve staat.

Dat ons leven gebouwd is op een wankele fundering van afgesproken regels, waardoor we onszelf continu proberen af te remmen, wordt gelijk duidelijk in het begin van de film. In een bioscoop speelt zich een keten van herkenbare en ogenschijnlijk onbeduidende irritaties af: een vrouw piept voor in de rij, twee mannen praten onder de film, een andere botst tegen iemand op zonder sorry te zeggen. De bom kan elk moment barsten.

Niet voor niets figureren in de film twee coyotes, die, als niemand kijkt, hun tanden scherpen aan een rauw stuk vlees. Zoveel anders dan deze huilende beesten zijn we niet. Als onze veilige omgeving ineenstort zoeken we geen troost bij elkaar, maar geldt het recht van de sterkste.

Een traditionele rampenfilm met veel spektakel is The Trigger Effect niet. De chaos wordt eerder gesuggereerd dan getoond, de sfeer is bewust kil gehouden, en het tempo rustig, waarbij de tijd wordt genomen om de barsten in het huwelijk van een jong stel (Elisabeth Shue en Kyle MacLachlan) onder de loep te nemen. Een koortsige baby en de komst van een broer die een oogje op Shue blijkt te hebben, zetten de verhoudingen nog meer onder druk.

Net als de film Falling Down, met Michael Douglas als kantoorklerk die uit zijn keurslijf wil ontsnappen, maar vervolgens compleet doordraait, probeert The Trigger Effect wandaden inzichtelijk te maken. Zo wordt er eerst bij MacLachlan ingebroken, maar later zal hij uit pure paniek zelf ook het breekijzer ter hand nemen. Slachtoffer wordt dader.

The Trigger Effect is het uitstekende debuut van David Koepp, die vreemd genoeg ook de niet al te beste scenario's heeft geschreven van Jurassic Park en Mission: Impossible. Zijn tweede film komt binnenkort in de bioscoop: de zinderende thriller Stir of Echoes is een klein meesterwerk met Kevin Bacon als arbeider wiens doorsnee leven totaal ontregeld wordt als blijkt dat hij geesten kan zien. Koepp bewijst wederom dat het mooi filmen is langs de afgrond.

The Trigger Effect (David Koepp, VS, 1996), Net5, 20.30-22.10u.

NRC Webpagina's
6 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad