U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
AEX

Toezicht VS ligt dwars

Möller: SEC frustreert beurzenfusie

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 6 JULI. Samenwerking tussen de Amerikaan se en Europese beurzen is pas mogelijk als de Amerikaanse toezichthouder SEC bereid is 'de Amerikaanse bril' af te zetten.

Dat zegt George Möller, president van de Amsterdamse effectenbeurs AEX, in een gesprek met NRC Handelsblad. Hij wijst erop dat de AEX bijvoorbeeld geen handelsschermen op Wall Street mag plaatsen. "Ter bescherming van de Amerikaanse belegger - tegelijk mag diezelfde belegger wel via de schermen in Amsterdam handelen. Dat is in mijn ogen een oneerlijk argument van de SEC. Een soort protectionisme."

Het frustreren van de transatlantische samenwerking zit Möller hoog. De alliantie van Amsterdam, Parijs en Brussel (Euronext) zit met de New York Stock Exchange (NYSE) om tafel, terwijl de Britten en Duitsers (IX) met de technologiebeurs Nasdaq tot een fusie trachten te komen. "Op grond van het tijdverschil zou samenwerking heel goed uitkomen. Daardoor heb je beide een duidelijk belang."

Volgens Möller moet vanuit de Amerikaanse beurzen druk worden ontwikkeld, voordat de toezichthouder SEC overstag gaat. "De SEC houdt zich niet alleen bezig met bescherming van de Amerikaanse belegger, maar ook met de bescherming van de Amerikaanse markt. Daar kunnen wij weinig aan veranderen. Anderzijds moet Nederland ook wettelijke voorzieningen treffen om internationaal geaccepteerde boekhoudmethoden toe te staan."

De toegang tot de Amerikaanse kapitaalmarkt is voor de Amsterdamse beurs extra belangrijk omdat grote beleggers een deel van hun Nederlandse aandelen van de hand doen om een meer Europees - of mondiaal - gespreide beleggingsportefeuille te krijgen. "Voor Nederlandse beursfondsen is dat een extra reden om naar een Amerikaanse exposure te streven. In de Verenigde Staten is zoveel geld. Daar moet je gewoon bij zijn." In afwachting van de samenwerking met de Amerikanen waagt de Amsterdamse beurs zich voorlopig niet aan verlenging van de openingstijd tot tien uur 's avonds. Ook Europa kent nog verschil in handelstijden, zegt Möller, en dat is ook niet onoverbrugbaar. Hij maakt zich meer zorgen om de verschillen in fiscale behandeling in Europa. "Als je één interne Europese markt wilt hebben, zul je moeten streven naar een gelijke fiscale behandeling in heel Europa. Nu nog wordt een Britse aandeelhouder van Corus [Hoogovens] anders behandeld dan een Nederlandse."

NRC Webpagina's
6 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad