U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Simmer 2000

Provincie Friesland


Canadese vlaggen op groot Friezenfeest


Friesland is sinds zaterdag drie weken lang in de ban van Simmer 2000, een feest waarbij Friezen over de hele wereld samenkomen.

Door onze correspondent KARIN DE MIK

LEEUWARDEN, 3 JULI. De Oranjegekte is abrupt voorbij, maar Friesland is sinds zaterdag in de ban van een ander evenement: de grote Friezenreünie 'Simmer 2000'. Zaterdag werd het feest, dat in het teken staat van diverse reünies en feestelijke activiteiten, in Leeuwarden geopend door Koningin Beatrix. Op het Zaailand waren zo'n 12.000 Friezen, onder wie veel emigranten, samengestroomd. Sommige van hen zwaaiden met Canadese en Friese vlaggen. Een van hen hield een bord omhoog met de tekst: "Fryslân, ik hear by dy". Tijdens de opening waren er optredens van dansgroep Duende, Rients Gratama en Maaike Schuurmans. Uit een grote rode koffer kwam de populaire Friese muziekband De Kast tevoorschijn. Leadzanger Syb van der Ploeg, Piter Wilkens, Schuurmans en Gratama zongen het speciaal voor Simmer gecomponeerde lied 'Fryslân do libbest yn myn hert'. De Koningin kreeg een koffer cadeau, met daarin een trompet Voorzitter Henk Kroes, die het grote feest qua sfeer vergelijkt met een Elfstedentocht, heette de emigranten welkom. Er worden de komende drie weken ongeveer 20.000 'Friezen om utens' verwacht. "Voor sommigen zal het even wennen zijn", sprak hij, "ook hier hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. We hopen dat u zich hier thuisvoelt." Aan het slot werd het Friese 'folksliet', ingezet en (ook) door de emigranten uit volle borst meegezongen. Na het officiële deel ontmoette Koningin Beatrix in het gerechtsgebouw enkele reünisten. Ze kreeg daar de eerste Nederlandse vertaling van het boek 'Het wrede paradijs' van de Friese journalist en schrijver Hylke Speerstra overhandigd. Hierin vertelt hij de levensverhalen van een aantal Friese emigranten. Aan de verschijning van de Nederlandse uitgave was overigens een relletje vooraf gegaan. De Friese schrijfster Hylkje Goïnga vond dat zij te mager was vermeld in het colofon. Zij vindt dat zij het boek heeft vertaald en wenste niet genoemd te worden als degene die "taaladviezen" had gegeven. Speerstra is echter van oordeel dat ze weliswaar vertalingen heeft geleverd, maar dat hij de teksten zelf ook nog onder handen heeft genomen en bovendien enkele nieuwe Nederlandstalige verhalen heeft opgenomen in het boek. Goïnga was uit protest tegen de gang van zaken niet bij de overhandiging aan de vorstin aanwezig. Inmiddels zijn in de hele provincie diverse festiviteiten losgebarsten. Zo lag er in ijsstadion Thialf in Heerenveen voor het eerst in het bestaan 's zomers een ijsvloer. Die werd officieel in gebruik genomen door onder meer Henk Gemser, Eppie Bleeker en Sijtje van der Lende en is de komende drie weken voor het publiek geopend.

Ongeveer 270 dorpen en steden doen met de meest uiteenlopende activiteiten mee aan Simmer 2000. Eén van de hoogtepunten moet de Slachtemarathon worden, die volgende week zaterdag plaatsvindt. Het is een zowel sportief als cultureel evenement. In alle vroegte die dag startten 8.000 wandelaars en 750 hardlopers in Oosterbierum voor een ruim 42 kilometer lange tocht over de Slachte. De Slachte is een oude slaperdijk (reservedijk) die zich vanuit het noordwesten langs 44 dorpen naar het zuidwesten door het Friese terpenlandschap slingert. De dorpen presenteren zich aan de wandelaars en langs de dijk verrijzen kunstwerken. Er worden meer dan 100.000 toeschouwers verwacht. Het feest is verder zeer divers. Het varieert van een wereldrecordpoging linedancing in Luxwoude tot een groot korfbaltoernooi in Warten met vijftig twaalftallen en van congressen, tentoonstellingen, sportevenementen (kaatsen, fierljeppen) tot een 'Gay-reünie' en verscheidene openluchtspelen.


Zie ook:

'Only kunstijs' voor Friezen overzee (1 juli 2000)

NRC Webpagina's
3 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad