U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
KPN

TPG

Europese Commissie


Brussel pakt staatsrol in KPN aan

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 1 JULI. De Europese Commissie begint volgende week vrijwel zeker een juridische procedure tegen Nederland wegens het 'gouden aandeel' dat de Nederlandse staat belangrijke zeggenschap geeft in het telecombedrijf KPN en afgesplitste postdochter TNT Post Groep (TPG).

Deze staatsinvloed zou een ongeoorloofde belemmering zijn voor investeerders uit andere lidstaten van de Europese Unie. Volgens de woordvoerder van de Nederlandse Eurocommissaris Frits Bolkestein (Interne Markt) gaat het met name om het recht van de Nederlandse overheid om commissarissen bij KPN en TPG te benoemen en om haar zeggenschap in " strategische beslissingen" van beide ondernemingen. De Nederlandse staat heeft in KPN en TPG aandelen van iets minder dan de helft en kan buitenlandse overnames blokkeren.

De Nederlandse overheid kan volgende week een formele kennisgeving van de Europese Commissie verwachten, waarop Den Haag kan reageren. Het is de eerste stap in een procedure bij het Europese Hof.

De Europese Commissie startte om soortgelijke redenen al eerder procedures tegen ondermeer Spanje, Frankrijk, en Italië. In al deze gevallen zijn Europese verdragsregels over het vrije kapitaalverkeer binnen de EU in het geding. Dit verklaart ook de bemoeienis van Bolkestein, die verantwoordelijk is voor de interne marktregels.

De Europese Commissie stelde drie jaar geleden 'richtsnoeren' op om uiteenlopende interpretatie van de regels over vrij kapitaalverkeer zo veel mogelijk te voorkomen. Zo is het volgens deze 'richtsnoeren' na een privatiseringsoperatie "discriminerend" om investeerders uit een andere EU-lidstaat te verbieden meer dan een beperkt aantal stemgerechtigde aandelen te verwerven. Ook hoeven deze investeerders geen toestemming te vragen om meer dan een bepaald aantal aandelen te verwerven. Dergelijke beperkende maatregelen zijn slechts toegestaan om redenen van openbare orde, volksgezondheid of landsverdediging.

Goed ingelichte Brusselse kringen bevestigen dat de Spaanse Eurocommissaris Loyola de Palacio eerder deze week verzocht een verdere juridische stap tegen Spanje uit te stellen. Het gaat hierbij om Spaanse overheidsdecreten ter bescherming van onder meer Telefónica (telecom) en Endesa (elektriciteit). Het verzoek van Loyola de Palacio leidde ook tot uitstel van een Commissiebesluit over Nederland. De rest van de Europese Commissie, in het bijzonder voorzitter Romano Prodi, voelt echter niets voor nieuw uitstel en nog minder voor Palacio's verzoek de hele discussie over de 'richtsnoeren' te heropenen. Dit zou immers de indruk wekken dat de huidige Eurocommissarissen gevoeliger zijn voor nationale belangen dan hun voorgangers. Bolkesteins woordvoerder noemde het gisteren overigens "ironisch" dat mogelijk verdere juridische stappen tegen Spanje volgen, terwijl juist Spaanse bezwaren tegen het Nederlandse overheidsaandeel in KPN onlangs een fusie van KPN met Telefónica deden afketsen.

NRC Webpagina's
1 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad