U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Oostenrijk

Commissie van 'wijzen'

Oostenrijk accepteert EU-voorstel

Door onze correspondent KARIN JUSEK
WENEN, 30 JUNI. Oostenrijk is schoorvoetend akkoord gegaan met het voorstel van de veertien andere landen van de Europese Unie om drie 'wijzen' een onderzoek te laten doen naar de situatie van de mensenrechten in het land.

Kanselier Wolfgang Schüssel zei weliswaar teleurgesteld te zijn over het voorstel van de veertien, maar toch te zullen meewerken.

"Het wordt tijd dat aan deze absurde en willekeurige beoordeling van Oostenrijk een einde komt", aldus Schüssel gisteravond. "In ons land bestaan alleen maar democratische partijen. Als ze racistisch, antisemitisch of extreem-rechts zouden zijn, waren ze namelijk verboden. In dit opzicht kunnen de anderen landen heel wat van ons leren." Het onderzoek is een voorwaarde om een einde te maken aan de sancties van de veertien tegen Oostenrijk, als gevolg van de deelname van de extreem-rechtse FPÖ aan de regering. Er is geen tijdsschema afgesproken om de sancties te beëindigen. Zo ver wilden vooral Frankrijk en België niet gaan. Maar achter de schermen wordt wel gezegd dat het Zweedse voorzitterschap begin volgend jaar de sancties zal opheffen. "Ik heb het volste vertrouwen in Luzius Wildhaber", zei Wolfgang Schüssel over de voorzitter van het Europese Hof voor de Mensenrechten, die de commissie moet samenstellen.

Hoewel hij zich steeds fel heeft verzet tegen een compromis met een open einde, beschouwt Schüssel het akkoord niet als een nederlaag. "We regeren nu vijf maanden. De veertien zeiden eerst dat hun sancties zouden duren zolang deze regering bestaat. Inmiddels hebben we het Europese parlement, de Commissie en de meerderheid in de EU-landen aan onze kant en zoeken de veertien wanhopig een uitweg. Dat kun je geen nederlaag noemen."

Schüssel kondigde aan opdracht te zullen geven voor een vergelijkend onderzoek over wie de meeste vluchtelingen heeft opgenomen en wie beter met immigranten en vluchtelingen omgaat. Hij zei overtuigd te zijn dat Oostenrijk bij een dergelijk onderzoek op een toppositie zal eindigen.

De omstreden gouverneur van Karinthië Jörg Haider, die aftrad als voorzitter van de FPÖ, wees in een eerste reactie het voorstel van de hand. "Wij moeten voorzichtig zijn met wijze mannen", zei hij. "Jezus kreeg ook bezoek van drie wijzen, maar dat kon niet voorkomen dat hij later aan het kruis werd geslagen. Straks proberen ze ons ook aan het kruis te nagelen." Later zwakte hij zijn reactie wat af.

De Oostenrijkse EU-commissaris Franz Fischler noemde het voorstel acceptabel. , ,Het is een vooruitgang. Oostenrijk heeft nu de gelegenheid om te laten zien alles in orde is. Uiteindelijk zullen de veertien een beslissing moeten nemen", aldus Fischler. De oppositie in Oostenrijk heeft met instemming op het voorstel gereageerd.

NRC Webpagina's
30 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad