U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Zalm: prospectus moet bij gang naar beurs op internet

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 30 JUNI. Bedrijven die naar de beurs gaan moeten zich aan striktere regels houden. Vooral de reclame rond de beursgang van een nieuwkomer moet beter in de gaten worden gehouden. Ook zullen bedrijven hun prospectus op internet moeten publiceren. Dat antwoordt minister Zalm (Financiën) op vragen van de Tweede Kamer. Hij wil voortaan "rommelige toestanden" als bij de beursgang van World Online (WOL) voorkomen. Samen met de Amsterdamse Effectenbeurs (AEX) en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) zal Zalm strikte regels opstellen.

De bewindsman stelt onder meer voor in het prospectus verplicht de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden van de bij de beursintroductie betrokken partijen op te nemen. Zalm zegt ook "in breder Europees verband" te werken aan het inzichtelijker maken van prospectussen, vooral voor de particuliere belegger. Te denken valt aan een verkorte, simpele versie van het prospectus.

De AEX heeft in overleg met de Stichting Toezicht Effectenverkeer nieuwe regels in voorbereiding voor beursintroducties. Gisteren kwam de AEX al met een regel die beurskandidaten verplicht tot 'radiostilte' na uitbrengen van hun prospectus. Dat gaat minder ver dan in de VS, waar beursgangers al enige tijd voor de introductie moeten zwijgen.

Ook de regels voor de lock up-periode - waarin betrokkenen niet mogen handelen in aandelen van het eigen bedrijf - worden aangescherpt, blijkt uit een vanmiddag verspreid bericht van de AEX. Oprichters, bestuurders en commissarissen mogen tot een half jaar na de beursintroductie niet in de aandelen handelen. Dat geldt ook voor vennootschappen waarin de betrokkenen direct of indirect een belang hebben. Ook optieplannen vallen onder de regeling. De AEX kan op verzoek voor een specifieke transactie dispensatie verlenen.

Verder komt er een gedetailleerde beschrijving van de antecedenten van bestuurders en commissarissen, die faillissementen, surséances en schuldsaneringen vermeldt van ondernemingen waarbij zij betrokken zijn geweest. Ook veroordelingen, schikkingen en procedures met een economische achtergrond moeten worden gemeld.

NRC Webpagina's
30 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad