U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Waarde bod daalt van 5,5 tot 4,8 miljard

Spaans Telefónica past bod Endemol aan

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 30 JUNI. Het Spaanse telecombedrijf Telefónica heeft, gedwongen door zijn gedaalde beurskoers, het bod op het Nederlandse mediaconcern Endemol aangepast. Het nieuwe bod is 6,2 aandelen in plaats van 5, 8 aandelen Telefónica per aandeel Endemol. De waarde van het bod is gedaald van 5,5 tot 4,8 miljard gulden.

De waarde van het Telefónicabod toen het op 17 maart werd aangekondigd bedroeg ongeveer 5,5 miljard euro. Sindsdien was de waarde van het bod door de koersval van aandelen Telefónica sterk gedaald. Het nieuwe bod biedt weliswaar een betere ruilverhouding, maar ligt met een totale waarde van 4,8 miljard euro beneden de totale waarde van het bod dat medio maart is gedaan. Sinds de aankondiging van het bod is het aandeel Telefónica gedaald van 28,50 euro in maart tot iets boven 22 euro. Telefónica had al gemeld dat zij het ruilmechanisme tot maximaal 6,2 aandelen Telefónica wilde oprekken om aandeelhouders Endemol te compenseren voor de koersdaling.

Het huidige bod betekent nog altijd een premie van 11 procent op de aandelen Endemol als de vergelijking wordt gemaakt met de slotkoers van de aandelen van het amusementsbedrijf aan de vooravond van het bod van Telefónica. John de Mol en Joop van den Ende, de oprichters van Endemol hebben zich beiden gecommitteerd hun belang van respectievelijk 26 en 28 procent aan Telefónica te verkopen. Na de overname zal De Mol actief blijven als ontwikkelaar van nieuewe programma's en zal Van den Ende zich terugtrekken.

De Spaanse variant van het tv-programma 'Big Brother' is op dit moment een van de meest populaire tv-programma's in Spanje. Internetaanbieder Terra Networks, een dochterbedrijf van Telefónica, gebruikt het materiaal van dit televisieprogramma op zijn website.

De overname van Endemol is medio maart voorbereid doorTelefónicatopman J. Villalonga. Hij wordt verdacht van handel in opties met misbruik van voorkennis. Sinds de verdenkingen jegens Villalonga naar buiten zijn gekomen wordt gespeculeerd over zijn aftreden.

Telefónica is nu al eigenaar van het grootste private televisiestation in Spanje, een radiozender. Daarnaast heeft het Spaanse bedrijf 5 procent in handen van Pearson, onder meer uitgever van de Britse zakenkrant The Financial Times. In mei van dit jaar heeft Telefónica aangekondigd dat internetdochter Terra Networks de Amerikaanse zoekmachine Lycos wil overnemen. Het bod van Terra op Lycos had toen een waarde van 12,5 miljard dollar. Sinds de bekendmaking van de overname zijn de aandelen van Terra sterk gedaald. Door de koersval is de waarde van dat bod met 2 miljard dollar gedaald.

NRC Webpagina's
30 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad