U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Guatemala huivert bij executies, live op tv


GUATEMALA-STAD, 30 JUNI. Na weken van massahysterie zijn in Guatemala gisteren twee mannen met een injectie geëxecuteerd. De executie was live op televisie en werd vele malen herhaald. De veroordeelden Luis Cetin (38) en Tomas Cerrarte Hernandez (39) lagen op de kruisvormige executietafel ruim negen minuten te stuiptrekken voordat ze overleden. Guatemala voerde in 1996 de doodstraf per dodelijke injectie in nadat een - eveneens live uitgezonden - executie door een vuurpeleton faliekant mislukte. De veroordeelde leefde na het eerste salvo nog en kreeg een genadeschot. Twee jaar geleden werd de eerste - en tot gisteren laatste - man per injectie geëxecuteerd.

De media in Guatemala waren de afgelopen weken in de ban van de wraak van Los Pasaco, de kidnap-bende waarvan het duo lid was. President Alfonso Portillo stuurde na dreigementen zijn familie naar Canada, andere prominente families volgden zijn voorbeeld. De gevangenis waarin de veroordeelden zich bevonden, werd door het leger omsingeld na tips over een massale ontsnapping. Ook gonsde het van de geruchten over bomaanslagen.

Cetin en Carrarte Hernandez werden ter dood veroordeeld wegens ontvoering en moord. De 70-jarige Bonifassi de Botran, lid van een familie die haar fortuin maakte in de drankindustrie, werd in 1997 gestikt in een nylon zak gevonden. Haar familie had keurig losgeld betaald. Los Pasaco, de bende waarvan het duo lid was, begon in 1994 met berovingen, maar groeide uit tot een wijdvertakt kidnap-syndicaat.

Chili, Cuba en Guatemala zijn de enige Latijns Amerikaanse landen die de doostraf in ere houden; andere landen houden hem in reserve voor uitzonderlijke gevallen. In Guatemala steunt tachtig procent van de bevolking de doodstraf. Dat heeft te maken met de misdaadgolf die het land teistert sinds het vredesakkoord dat in 1996 een eind maakte aan een burgeroorlog die ruim 200.000 levens eiste. Bendes van veteranen maken sindsdien het platteland onveilig. President Portillo zette onlangs het leger in om de machteloze politie bij te staan.

De Maya-indianen die het platteland bevolken, beantwoorden de groeiende criminaliteit met lynchpartijen. Vorig jaar werden 71 al dan niet vermeende misdadigers doodgeslagen, gestenigd of in brand gestoken. (AFP, AP)

NRC Webpagina's
30 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad