U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Raad van Cultuur tegen DNO

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 30 JUNI. De Raad van Cultuur heeft een negatief advies uitgebracht over De Nieuwe Omroep (DNO), het initiatief voor een publieke omroep van Aad van den Heuvel en Walter Etty. In het advies aan staatssecretaris Van der Ploeg (Media) schrijft de Raad dat DNO "geen wezenlijke bijdrage levert aan het vergroten van de verscheidenheid van het programma-aanbod" van de publieke omroepen. Dit is een van de voorwaarden voor toetreding tot het publieke bestel. Van der Ploeg beslist naar verwachting binnen enkele weken over de aanvraag.

De Raad schrijft dat de identiteit van DNO in het beleidsplan onvoldoende naar voren komt, dat de omroep geen vernieuwende bijdrage levert en dat plannen voor de combinatie van televisie en internet "niet onderscheidend" zijn.

DNO wil programma's maken over mensenrechten, milieu en de derde wereld. Initiatiefnemer Aad van den Heuvel is "buitengewoon teleurgesteld" over het advies van de Raad en vindt dat DNO een kans moet krijgen zichzelf te bewijzen. "Wij worden nu afgerekend op programma's die er nog niet zijn." Hij heeft "geen goed gevoel" over de commissie van de Raad die het advies voorbereidde. De voorzitter was Van den Heuvels oud-collega en voormalig KRO-voorman R. Schoonhoven.

DNO heeft naar eigen zeggen inmiddels 86.000 leden. Volgens de omroep zelf vertegenwoordigt DNO met zoveel leden 'een stroming', ook een van de voorwaarden voor toetreding tot het omroepbestel. De Raad erkent dit wel, maar vindt de omschrijving van de stroming in de statuten van DNO zo algemeen dat "in zekere zin iedere Nederlander [ertoe] gerekend kan worden".

Behalve de Raad van Cultuur adviseerden eerder de NOS en het Commissariaat voor de Media over DNO. De NOS vond DNO vernieuwend noch onderscheidend, maar was niet tegen toetreding. Het Commissariaat vond de programmering weinig toevoegen. Gecombineerd met het negatieve advies van de Raad lijken de kansen voor DNO te slinken.

Van den Heuvel houdt echter hoop, en baseert dat onder meer op de gang van zaken rond de toetreding van BNN. De toetreding van de jongerenomroep - die deze week een licentie voor vijf jaar en vier keer zoveel zendtijd kreeg - werd ook voorafgegaan door een serie negatieve adviezen. Uiteindelijk besloot toenmalig staatssecretaris Nuis om BNN toch toe te laten tot het bestel.

NRC Webpagina's
30 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad