U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Achmea

In Eureko-verband

Achmea werkt aan beursgang

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 30 JUNI. Verzekeraar Achmea gaat als onderdeel van het Europese samenwerkingsverband Eureko naar de beurs. Volgens een zegsman van Achmea moet Eureko uitgroeien tot een Europese financiële dienstverlener.

Met de beursgang komt een lang gekoesterde wens van Eureko in vervulling. Twee jaar geleden liet de groep al weten een notering aan de effectenbeurzen van Amsterdam, Londen en Parijs te willen aanvragen. Destijds werd oktober 2002 als streefdatum genoemd. Een beursgang zou al eerder een feit zijn geweest wanneer de overnames van het Franse Gan (in 1998) en het Britse Guardian Royal Exchange (1999) niet waren mislukt.

Achmea is een financieel conglomeraat waarin de verzekeraars FBTO, Centraal Beheer en Zilveren Kruis zijn opgenomen. Ook Staal Bankiers maakt deel uit van het in Zeist gevestigde concern.

De Europese partners, die hoofdzakelijk op de eigen thuismarkt opereren, hebben verschillende kruisparticipaties. Zo nam eind vorig jaar de tweede bank van Portugal, Banco Comercial Portugus (BCP), voor bijna een half miljard gulden de bankactiviteiten van Achmea over. Met de opbrengst van een beursgang moet de Europese expansie van de groep een extra prikkel krijgen.

Achmea, dat een coöperatieve structuur kent, is met een belang van 28 procent de grootste aandeelhouder van Eureko. Het internationale verbond bestaat verder uit het Britse Friends Provident (18 procent), de Portugese bank BCP (14), het Franse MAAF (12 procent), Swiss Mobiliar (9 procent), de Zweedse groep LF (7 procent) en Topdanmark (2 procent).

Volgens Eureko is de groep, met een premie-inkomen van circa 50 miljard gulden, op drie na de grootste marktspeler in Europa. Op welke manier het beursfonds Eureko de activiteiten van de verschillende partners gaat bundelen wordt maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Duidelijk is in elk geval dat Achmea, dat zijn belang vergroot tot 71 procent in de combinatie, en BCP de leidende partijen zijn. Bestuursvoorzitter N. Hoevenaars van Achmea wordt de nieuwe topman.

Tot eind 1998 spraken Rabobank en Achmea over een fusie maar de onderhandelingen tussen beide coöperatieve instellingen liepen op niets uit. Rabobank heeft, om vers kapitaal aan te trekken, een beursgang nog altijd uitgesloten. Wel tracht de bank net als Achmea via Europese partners sterker komen te staan.

NRC Webpagina's
30 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad