U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Prijzen op huizenmarkt stimulans voor economie

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 23 JULI. De gestegen huizenprijzen hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een forse economische impuls. In de periode van 1996 tot 1999 hebben Nederlanders massaal de overwaarde van hun eigen huis verzilverd door het oversluiten van de bestaande hypotheek of het nemen van een tweede hypotheek.

Van het opgenomen geld is 32 miljard gulden uitgegeven aan woningverbetering en consumptieve bestedingen, terwijl 7 miljard is gebruikt voor het aflossen van leningen en het doen van beleggingen. Dit blijkt uit een vanmiddag gepresenteerde enquête die De Nederlandsche Bank heeft laten houden naar het gebruik van hypothecair krediet door consumenten, en naar hun toekomstverwachting rond de woningmarkt.

De bestedingsimpuls uit de gestegen huizenprijzen heeft vorig jaar gezorgd voor een extra economische groei van tussen 0,6 procentpunt en 0,7 procentpunt. Gemiddeld over de afgelopen jaren ging het om 0,4 procent extra economische groei. De invloed van de huizenprijzen is fors. Zou, hypothetisch gezien, dit jaar de bestedingsimpuls volledig wegvallen, dan zou de economische groei ruim anderhalf procentpunt lager uitvallen.

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid (57 procent) van de respondenten vindt dat de eigen woning overgewaardeerd is, maar tegelijkertijd denkt ook een meerderheid (60 procent) dat de huizenprijzen verder zullen stijgen. Het risico dat de huizenprijzen gaan dalen, lijkt beperkt. De Nederlandsche Bank vindt echter dat jonge huishoudens, tot 30 jaar, aanzienlijke risico's lopen. Als de huizenprijzen met 20 procent zouden dalen, dan heeft de helft van deze huishoudens een hypotheekschuld die groter is dan de waarde van het huis.

Omdat de huizenprijzen zo sterk gestegen zijn, kan het huurwaardeforfait in 2001 met circa 0,25 procentpunt worden verlaagd om de sterke waardestijging van woningen te compenseren. De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de uitvoering van de onroerendezaakbelasting, heeft dat berekend op basis van voorlopige taxaties van gemeenten.

NRC Webpagina's
23 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad