U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Microsoft onthult softwareplannen

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
REDMOND , 23 JUNI. Microsoft wil de komende jaren een nieuwe generatie software ontwikkelen waarin het besturingssysteem, internet en toepassingen worden gecombineerd. De nieuwe programmatuur is Microsoft.Net gedoopt.

Microsoft.NET, of kortweg .Net, is opgesteld in XML, (Extensive Markup Language), een soort universele internettaal. Bill Gates, oprichter en software-ontwerper, presenteerde het nieuwe platform op het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond in de Amerikaanse staat Washington.

"Dit is het platform voor internet van de volgende generatie", zei Gates. " Na 25 jaar is Microsoft nog steeds gericht op datgene wat het het beste kent: software. DotNet (puntnet) is voor elk apparaat, waar en wanneer dan ook." De visie van Microsoft is dat in de nabije toekomst informatie en communicatie altijd binnen handbereik zijn. Via pc, mobiele telefoon palm- of zakcomputer kan de gebruiker communiceren en informatie zoeken. De apparaten zijn met elkaar in contact en zorgen dat ze bij blijven. Microsoft toonde nieuwe toepassingen, zoals spraakherkenning en zogeheten 'smart tags', die een gebruiker als hij bijvoorbeeld een naam van een bedrijf in tikt onmiddellijk met de website van het bedrijf in contact kunnen brengen.

Microsoft beschouwt de introductie als een grote gok, waar de toekomst van het bedrijf mee staat of valt. Het ziet DotNet als de grootste omschakeling sinds de overgang van DOS naar Windows in 1990. Gates en topman Steve Ballmer wilden niet direct ingaan op vragen over de consequenties voor DotNet als een Amerikaans Hof van Beroep het bedrijf in tweeën zal splitsen. Gates zei dat niets van wat gisteren werd gepresenteerd beïnvloed was geweest door gebeurtenissen in de rechtszaal.

Topman Steve Ballmer legde gisteren uit dat het 'gewone' Windows, waarvan in september een volgende versie uitkomt, zal blijven. Desondanks heeft er volgend jaar als Windows.NET 1.0 uitkomt een overgang plaats. "Windows is een product dat in een doos zit en dat je kunt aanwijzen", zei Ballmer. ".Net is een verzameling diensten." Microsoft zal .Net dan ook via internet distribueren. Pas in 2002 of later zal er een alomvattend systeem verkrijgbaar zijn. De betaling gebeurt via een maandelijkse heffing, mogelijk 20 tot 25 dollar. Dat komt bovenop het bedrag dat een internetaanbieder vraagt.

NRC Webpagina's
23 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad