U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Niet muis maar de computer bron RSI'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 JUNI. Niet de muis maar de computer veroorzaakt RSI-klachten. Ten onrechte werd er voorheen vanuit gegaan dat de muis de veroorzaker zou zijn van een zogenoemde Repetitive Strain Injury.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van TNO Arbeid onder 1256 werkgevers en 11.308 werknemers in Nederland. Onder de onderzochte personen zijn 5400 kantoormedewerkers. De resultaten van het onderzoek, gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, worden volgende week gepresenteerd tijdens een congres over RSI in Arnhem. RSI is één van de belangrijkste beroepsziekten; een op de vijf werknemers zegt er last van te hebben. Het gaat om langdurige klachten aan nek, schouder, arm, elleboog pols of hand.

Volgens TNO hebben intensieve muisgebruikers niet vaker last van RSI te hebben dan mensen die geen muis gebruiken achter de computer. Hoe de gezondheidsproblemen zich dan precies ontwikkelen, is nog niet duidelijk. Volgens TNO-onderzoekster Birgit Blatter heeft het mogelijk te maken met een verkeerde houding achter de computer en met het toetsenbord. Een op de vijf Nederlanders heeft last van RSI-klachten. Dit komt vooral veel voor in administratieve beroepen waar veel met een computer wordt gewerkt. De meeste klachten hebben secretaressen en typisten, zo meldt het laatste rapport. Zij noemen nek- en schouderpijn als voornaamste klacht. Opvallend is dat bij vrouwen meer dan vier uur per dag computergebruik gepaard gaat met een verhoging van het aantal RSI-klachten, terwijl dit bij mannen niet zo is. Volgens Blatter zijn hiervoor verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen. Het zou kunnen komen door de anatomische verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zitten vaak op een werkplek die voor mannen is ingericht.

Ook zou het volgens de onderzoekster kunnen komen doordat vrouwen vaak lagere functies hebben dan mannen. Hierdoor hebben zij wellicht te maken met een ander soort computergebruik dan mannen. "Het zijn vaak vrouwen die bijvoorbeeld invoerwerk doen. In hun hogere functies hebben mannen meer kans om af en toe iets anders te doen zoals telefoneren of vergaderen, " aldus de onderzoekster.

NRC Webpagina's
23 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad