U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
ING

Overleg met Aetna stokt

China laat ING toe als verzekeraar

Door onze redacteuren
PEKING/ROTTERDAM, 19 JUNI. De ING-groep heeft van de Chinese regering een concessie verworven om levensverzekeringen in China te verkopen. Dat heeft Zhu Rongji, de premier van China, vanochtend in Peking bekendgemaakt.

ING probeert al geruime tijd met haar verzekeringsbedrijf voet aan de grond te krijgen in China. Al in 1994 werd een officiële aanvraag ingediend. ING is als bank al actief in China. E. Kist, de voorzitter van de ING-groep, ziet de vergunning als een grote stap in de Azië- strategie van zijn bedrijf.

Buitenlandse maatschappijen die in China levensverzekeringen aan willen bieden moeten daartoe een joint venture met een Chinese partij aangaan. ING gaat nu op zoek naar een geschikte kandidaat. De Nederlandse bankverzekeraar verwacht binnen zes maanden de eerste levensverzekeringen aan te kunnen bieden.

Dit weekeinde bevestigde ING dat het overleg over de overname van twee onderdelen van de Amerikaanse verzekeraar Aetna in een impasse terecht is gekomen. Aetna voerde exclusieve onderhandelingen met ING over de overname van de niet-medische en de internationale verzekeringsdivisie. Aetna maakte vrijdag bekend dat nu ook met andere partijen wordt gesproken. Welke partijen dat zijn wilde Aetna niet bekend maken, maar genoemd worden onder andere AXA, American International Group en Citigroup.

ING en Aetna zijn het tot dusverre niet eens kunnen worden over de prijs. Volgens de Wall Street Journal bieden de Nederlanders 7,5 miljard dollar (17 miljard gulden) voor de divisies. Een woordvoerder van ING wilde dit bedrag vanochtend niet bevestigen.

De internationale divisie van Aetna is met name actief in Zuid-Amerika en in Azië. De Amerikanen hebben al een vergunning om in China verzekeringen te verkopen, maar volgens ING heeft dat geen rol gespeeld bij de keuze voor Aetna als overnamekandidaat.

De impasse in de onderhandelingen is een tegenslag voor ING. De bankverzekeraar wil tot de top tien van de Amerikaanse verzekeraars behoren. ING is ook bezig met de overname van Reliastar, een grote Amerikaanse levensverzekeraar. De onderhandelingen met Reliastar zijn in een vergevorderd stadium, aldus een woordvoerder van ING. Men verwacht de transactie in het derde kwartaal af te wikkelen.

Beleggers reageerden vrijdag teleurgesteld op de vastgelopen onderhandelingen. Het aandeel Aetna moest in New York 5,3 procent prijsgeven. Het aandeel ING leverde vandaag rond het middaguur 1,67 procent in.

NRC Webpagina's
19 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad