U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Groen, mooi en rond

RAOUL HEERTJE
De omsingeling van feitelijk gezonde mensen is nu compleet. Je hebt geen enkele vluchtmogelijkheid meer. Van alle kanten word je bestookt met opmerkingen over je ziektepatroon. Je ziet een beetje Oranje jongen, gaat het wel goed met je? We hebben uw urine getest, die oranje kleur verontrust me een beetje. Als u morgen nog last heeft van die oranje vlekken moet u me bellen. Ontkennen is zinloos en vooral erg vermoeiend. Om overal van af te zijn kun je maar beter beamen dat je ook door de koorts bevangen bent.

De VPRO is natuurlijk veel te sjiek om zomaar mee te doen met de door het bedrijfsleven en media (inmiddels ook schaamteloos onderdeel van het bedrijfsleven) zorgvuldig opgebouwde Oranjekoorts. Hun bijdrage aan het besmetten van de totale Nederlandse bevolking is het bizarre filmpje De Scheidsrechter. Twee zakenmannen spelen een partijtje voetbal dat ontaardt in een orgie van geweld. De bedoeling is niet echt duidelijk maar nadat ik daar een uur of 3 over nagedacht had bedacht ik me dat dat misschien juist de bedoeling was. Het verwarrende van het filmpje is de hoofdrol van Wilfried de Jong. Je verwacht de hoogstaande subtiliteit van zijn prachtige sportprogramma Sportpaleis de Jong. Maar hij is slechts acteur en het script biedt weinig ruimte voor subtiliteiten.

Op zijn subtiele verzoek om hem eens lekker af te kraken ga ik niet in. Ik ben net terug van de Hard-Gras-voor-Oranje manifestatie in Rotterdam en mijn temperatuur is nog steeds akelig hoog. Het leven is ineens erg groen, mooi en vooral rond. Een hele dag voetballiefhebbende cabaretiers, journalisten en voetballers heeft mijn hele lichaam geïnfecteerd. Zoals Kees Jansma zei: "toen ik jullie achter in de coulissen met elkaar zag voetballen kwam eindelijk weer eens dat oude gevoel terug... Dit is 't hè.." Gewoon allemaal volwassen jongetjes die willen voetballen. Die treuren om het lot van Bogarde, Seedorf de beslissende goal toewensen en ook eindelijk Numan in hun hart hebben gesloten.

De symptomen zijn ondubbelzinnig als ondergetekende Kees Jansma gaat citeren. En ook nog met de beste bedoelingen. Natuurlijk zijn er altijd hooligans die alleen maar geïnteresseerd zijn in hun eigen spreekkoren. Die zich nerveus afvragen of hun spandoeken nog steeds de beste spandoeken zijn. Maar het geweld van de ware voetballiefhebbers joeg voor één keer alle harde kernen het stadion uit. Het EK kan nu echt beginnen; alle harten staan eindelijk dezelfde kant op.

De scheidsrechter (Vasil Hristov, Nederland, 2000), zondag, Ned.3, 22.25-22.45u.

NRC Webpagina's
3 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad