U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Groovy

EDO DIJKSTERHUIS
De jaren zeventig, dat is: interieurs met vooral oranje en bruin, wild geëxperimenteer met drugs, sleutelclubs, glitterdisco met plateauzolen en Afrokapsels, anti- autoritaire opvoeding, lava-lampen, BOM-moeders en heel veel rockmuziek. Het decennium gooit hoge ogen bij de verkiezing van leukste tijdvak van de twintigste eeuw. Het had zich ontworsteld aan de jaren vijftig bloemkoollucht die nog rond de revolutie van de sixties hing en was in zijn hedonisme te weinig calculerend om te vervallen in de steriele saaiheid van de jaren tachtig.

De makers van That 70's Show voelden in 1998 feilloos aan hoe groot onder dertigers en veertigers de nostalgische hunkering naar die magische jaren zeventig was. Dus lanceerden zij een show waarin iedereen gekleed is in bloemenshirts met extreme boorden en woorden bezigt als 'groovy', 'bitchin' en 'far-out' - succes was gegarandeerd.

Wie onbevooroordeeld de eerste aflevering bekijkt, ziet vooral een hedendaags-flitsend gefilmde sitcom in een verouderd decor. Centrum van de actie is de kelder van scholier Eric Forman, zoon van de ultra-conservatieve Red en hysterische Kitty. Vanuit de 'basement' beraamt Eric plannen met zijn vriendenkring, bestaande uit de coole Hyde, dommerik Kelso, controlfreak Jackie, uitwisselingsstudent Fez uit India en buurmeisje Donna. Hun avonturen verschillen weinig van die in andere series rond teenagers, ongeacht de periode waarin die zich afspelen.

Maar That 70's show is mede geschreven door het koppel Bonnie en Terry Turner, makers van Third rock from the sun, de hilarische komedie over ruimtewezens die terechtkomen in suburbaan Amerika. Met deze serie heeft That 70's show gemeen dat het camerawerk een stuk gedurfder is dan het rechtvooruit-vanaf-een- statief-werk van de gemiddelde comedy en dat de scenaristen zorgeloos heen en weer zappen tussen stijlen. De maatschappij-kritische parodie van Third Rock ontbreekt nog in de eerste aflevering, maar later volgt nog veel goeds op het gebied van seks, drugs en uitzinnige haarstijlen. That 70's show blijft niet hangen in puberaal gehannes tegen de achtergrond van psychedelische vloeistofdia's.

That 70's Show, zaterdag, Veronica, 19.25-19.55u.

NRC Webpagina's
3 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad