U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

M A K E R S :
Leren van de vaders

MARISKA GRAVELAND
"Ik hou van mensen met al hun zwaktes en onhebbelijkheden", zegt regisseur en scenarioschrijver Jean van de Velde (1957) over de amateurvoetballers uit de tv-serie All Stars, die onlangs de Zilveren Roos en de persprijs in Montreux heeft gewonnen. "Ik ga uit van karakters en niet van kunsttheoretische modellen. Ik leun sterk op realistische dialogen, zoals het geouwehoer van die voetballertjes onder de douche; zeven jongens die in hun eigen denktrant blijven hangen, dat vind ik leuk om te schrijven."

In 1978 richtte Van de Velde samen met Leon de Winter en René Seegers de Eerste Amsterdamse Film Associatie op, die zich profileerde met kunstzinnige films als De Verwording van Herman Dürer. Tegenwoordig wil de regisseur van De Kleine Blonde Dood, All Stars (de film) en Lek vooral een groot publiek bereiken met kwaliteit. "Toen waren we een soort pubers die zich wilden afzetten tegen de oude garde - Verhoeven, Rademakers, Haanstra - maar op een gegeven moment kom je erachter dat er van die vaders toch wel wat te leren valt. Omslagpunt was voor mij Parfait Amour uit 1985, dat bedoeld was voor een klein publiek, en ook door dat kleine publiek gezien werd. Het was prediken voor eigen parochie. Ik belandde op een dood spoor en besloot om toegankelijker films met meer humor te maken. Het heeft geen zin je anders voor te doen dan je bent, want het publiek voelt dat feilloos aan." In elke aflevering van All Stars, ook in de winnende waarin de Swift Boys tegen een Duits elftal speelt, wordt er wel een vooroordeel, dilemma of levensles opgeworpen. Zo ook in de nieuwe reeks, die vanaf 6 december wordt uitgezonden. "Ik probeer bij wijze van spreke altijd een wandtegeltje in beeld te houden. Ik ben gek op spreekwoorden: in al hun eenvoud kun je er allerlei psychologische mechanismen mee blootleggen. De jeugdnostalgie van All Stars kun je samenvatten met 'You don't know what you've got 'till it's gone', en de lading van Lek wordt gedekt met 'wie met pek omgaat, wordt ermee besmet'. Ja, god, het is een open deur, maar het leven is een aaneenschakeling van deuren waar je doorheen moet. Voor een ander staan die misschien al open, maar je moet er toch eerst zelf achter komen."

Van de Velde is de nieuwe intendant van het Filmfonds en heeft 1,8 miljoen gulden tot zijn beschikking om filmprojecten te initiëren. "Ik ben niet enkel op zoek naar nieuw talent maar ook naar mensen die in het verleden hebben bewezen over vakmanschap te beschikken. En naar commerciële Europese films die voor de Nederlandse markt herschreven kunnen worden." Van de Velde zal ook ingezonden scenario's beoordelen. "Mijn manier van kritiek leveren bestaat uit het benadrukken wat er juist goed is aan het script. Met zeiken kom je niet verder."

NRC Webpagina's
3 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad