U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Journalisten kritiek op ontknoping gijzeling


WASSERBILLIG, 3 JUNI. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft kritiek op de wijze waarop de Luxemburgse politie donderdag de gijzelingszaak in Wasserbillig heeft opgelost.

Politieagenten verkleed als journalisten wisten donderdagavond de verwarde Tunesiër die daar sinds woensdagmiddag drie verzorgers en 46 kinderen in een crèche gegijzeld hield, naar buiten te lokken. De man werd voorgespiegeld dat hij in een interview zijn zaak mocht verdedigen. De politie gebruikte materieel van de Luxemburgse tv-zender RTL.

Onduidelijk is wie de man, die een kind op de arm hield en gewapend was met een handgranaat, heeft neergeschoten. Er zou sprake zijn van scherpschutters, maar het gerucht gaat ook dat in een van de camera's een geweer was gemonteerd, waarmee de gijzelnemer in het hoofd is geschoten.

Volgens Aidan White, voorzitter van de IFJ, is hiermee een gevaarlijk precedent geschapen, met grote risico's voor journalisten. "We zijn van mening dat criminele zaken goed moeten worden afgehandeld, maar niet door politiemensen te vermommen als journalisten."

Cameramensen zijn volgens White altijd al potentiële doelen als ze onder gevaarlijke omstandigheden werken. Door dit soort incidenten worden de risico's alleen maar groter dat ze "doelwit worden van schietgrage criminelen en veiligheidsdiensten die hun motieven wantrouwen".

White heeft de Luxemburgse journalistenfederatie gevraagd te onderzoeken hoe de politie tot het besluit is gekomen om zich voor te doen als journalisten. De Luxemburgse politie heeft tijdens de gijzeling assistentie gehad van een antiterreureenheid van de Duitse politie.

De dader ligt inmiddels niet meer op de intensive care van het ziekenhuis waarin hij werd behandeld. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis was er slechts één schotwond.

Ouders van de kinderen in de crèche vragen zich af hoe de man gewapend met een pistool, een handgranaat, een mes en een kan benzine zomaar het kinderdagverblijf kon binnengaan.

NRC Webpagina's
3 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad